7 redenen waarom empathie de belangrijkste kwaliteit is voor een succesvolle carrière

Het belang van empathie als katalysator voor een succesvolle carrière kan niet worden onderschat. Dit zijn alvast 7 redenen waarom je die kwaliteit bovenaan je prioriteitenlijstje dient te plaatsen.

1. Teamwork lukt veel beter

Als professionele eenzaat ga je het niet redden op de werkvloer. Productiviteit en creatief samenwerken op de werkplek kan je alleen wanneer je ook in de mogelijkheid bent om conflicten of obstakels op een constructieve manier op te lossen. Dan kan alleen wanneer je je ook kan inleven in de denkwereld van je werkmakkers.

 

2. Je raakt sneller aan een job

De rekruteerder is niet op zoek naar zomaar een werkkracht. Hij zoekt iemand die zich snel kan inleven in het reilen en zeilen van alledag binnen het bedrijf. Empathie is de sleutel om dat te bewerkstelligen. Laat die kwaliteit tijdens je sollicitatiegesprek dan ook uitgebreid aan bod komen.

 

3. Collega's gaan sneller iets van jou aanvaarden

Wanneer je goed bent voor je collega's, dan zullen zij meestal ook goed zijn voor jou en open staan over je ideeën op de werkvloer. Empathisch vermogen geeft je op dat vlak dus weer een streepje voor.

 

4. Je kan sneller obstaksels overwinnen

Wanneer je empathisch bent, betekent dat doorgaans dat je naast je inlevingsvermogen ook over en stevige dosis luisterbereidheid beschikt. Goed kunnen luisteren, is het halve werk. Zo kan je beter problemen in kaart brengen, analyseren en naar een concrete oplossing zoeken.

 

5. Je innoveert sterker dan anderen

Empathische mensen staan vaak veel meer open voor onorthodoxe ideeën. Je verplaatst je met het grootste gemak in de leefwereld van die gekke collega die plots met een nog gekker idee komt. Terwijl andere collega's vragend achterover leunen, ben jij onmiddellijk enthousiast.

 

6. Je bent een emotionele baken

Jij bent de zorgdrager bij uitstek in het team. Jouw empathisch vermogen laat je toe om meer dan anderen de harmonie in het team te bewerkstelligen. Wat zou een team zonder harmonie zijn?

 

7. Je weet perfect waar je voor staat

Empathisch vermogen hebben, betekent niet alleen dat je je kan inleven in de wereld van anderen. Ook met jezelf weet je perfect hoe het zit. Je hebt besef van je eigen kwaliteiten, maar ook beperkingen. Perfect, want alleen zo kan je ook op een optimale manier met anderen samenwerken.

Pascal Dewulf