6 tips om na de zomervakantie je carrière een boost van formaat te geven

Na je zomervakantie je carrière weer een vliegende doorstart geven? Dat kan met deze tips.

Gebruik je echte kwaliteiten

Niet iedereen kan een goede baas zijn, niet iedereen kan voor harmonie zorgen in het team. Denk tijdens je vakantie na over wat jouw echte kwaliteiten zijn en zet die bij je (her)start sterker in de kijker. Kom je bijvoorbeeld tot de vaststelling dat je eigenlijk een goede probleemoplosser bent, ga dan in de toekomst meer ideeën voor mogelijke oplossingen aanbrengen op de werkvloer.


Versterk je emotionele intelligentie

Tijdens je opleiding werd je intellectueel klaargestoomd voor je job, maar op het vlak van emotieve vaardigheden ben je gegarandeerd in de kou blijven staan. Achterkamertjespolitiek, lepe trucs van achterbakse collega's, messcherpe deadlines en veeleisende klanten: daar hoor je vaak niets van tijdens je opleiding. Neem tijdens je vakantie dan ook eens wat literatuur door over hoe je ook onder druk jezelf kan blijven en helder kan blijven denken. En stimuleer al die kwaliteiten die gerelateerd zijn aan je emotionele intelligentie zoals empathie, luisterbereidheid, een positieve attitude, ... Goed nieuws: emotionele intelligentie kan worden getraind om zich aan te passen aan een veranderende omgeving, althans volgens een artikel verschenen in Harvard Business Review. 

 

Geef je op voor grote projecten

Grote projecten vergroten je leefwereld en je vakkennis. Ga niet noodzakelijk voor projecten die rechtstreeks aansluiten bij je actuele vakkennis. Je weet nooit waar die nieuwe dingen je wel zullen brengen.


Zie het grotere plaatje

Eens in je job dreig je jezelf wel eens te verliezen in de dagelijkse routine en de operationele/strategische vereisten ervan. Het is makkelijk om je comfortabel en zelfgenoegzaam in een goed betalende job te nestelen, maar gaan je (nog niet aangeboorde) vaardigheden daar ook echt door groeien?

 

Durf schoon schip te maken

Ben je een thirtysome of fourtysome, voel je dat je carrière in het slop is geraakt bij je huidige bedrijf en heb je er al tevergeefs met je baas over gepraat? Dan moet je misschien eens overwegen om elders je professionele heil te gaan zoeken. Het gaat ten slotte om jouw carrière.

 

Leer iets bij

Waarom vervoeg je niet één of ander summer camp om je vaardigheden aan te scherpen? Wat bijleren tijdens je vakantie, wie kan daar tegen zijn? Ga bijvoorbeeld voor een digitale summer class om je digitale vaardigheden aan te scherpen.

Pascal Dewulf