6 tips om een mid-carrièrecrisis tegen te gaan

Iedereen die al wat jaartjes meedraait in het bedrijfsleven heeft wel al eens een professioneel dipje of een baaldag. Erger wordt het wanneer dat gevoel niet over gaat. Mogelijk heb je dan last van een mid-carrièrecrisis. De hamvraag: wat doe je eraan?

?1. Ken jezelf

Een belangrijk facet om een mid-carrièrecrisis op te sporen, is dat je jezelf kent. Zo kan je het best inschatten of je professionele dip van voorbijgaande aard is. Ben je ondertussen al twintig jaar professioneel aan de slag, dan is de kans dat je met een echte mid-carrièrecrisis kampt wel degelijk reëel. Het is een typisch moment waarop mensen zich gaan afvragen of zo nog eens twintig extra jaren in dezelfde job bij op de teller willen zetten.

2. Je bent niet alleen

Het helpt vaak wanneer je weet dat je niet de enige bent die (al eens) een baalgevoel heeft over zijn of haar job. Misschien heb je het idee van zo’n mid-carrièrecrisis wel opgepikt van een collega of misschien ken je iemand die er ook mee te kampen heeft. Praat erover met die personen of ga ten rade bij de arbeidspsycholoog van je bedrijf.

3. Doe geen gekke dingen

Je mag uiteraard wel gekke dingen doen, maar wat we eigenlijk willen zeggen is dat je geen overhaaste beslissingen mag nemen wanneer het op je werk aankomt. Vaak volstaat het al om je dagelijkse routine te doorbreken om weer vernieuwde energie te vinden. Misschien kan een nieuwe hobby helpen of een bijbaan waar je bijzonder gelukkig in bent.

4. Vind de ware oorzaak

Niet zelden kan het ook zijn dat de ware boosdoener van je carrièredip zich buiten het werk bevindt. Sta je in je gezin onder spanning ? Heb je recentelijk een dicht familielid verloren of ben je je beste vriend kwijtgeraakt na een hevige discussie? Het hoeft niet gezegd dat ook die dingen een rechtstreekse impact kunnen hebben op je werkijver.

5. Waak over jouw gezondheid

Waarom doe je je job vandaag nog? Omdat je de routine ervan gewoon bent? Omdat je niet van verandering houdt? Omdat je verantwoordelijkheid draagt voor een gezin met kinderen? Laat niet alles ten koste van je eigen geestelijke gezondheid gaan. Indien de mensen die je omringen echt om jou geven, dan zoeken ze samen met jou naar oplossingen in plaats van jou in een dwingend keurslijf te duwen.

6. Durf het erop wagen

Steevast in je comfortzone blijven, daar groei je niet echt van als mens. Ook professioneel niet. Durf het er daarom eens op wagen en verander misschien van job binnen het bedrijf waar je aan de slag bent. Of: gooi het over een hele andere boeg en doe een carrièreswitch. Ben je halfweg, dan kan zo’n carrièreswitch je echt wel weer een boost geven.

Pascal Dewulf