5 tips om je carrièrepad spannend te houden

Iedere dag dezelfde job: het is niet evident om die steevast even boeiend te houden. Toch kan je er zelf voor zorgen dat je carrière echt spannend blijft. Persoonlijke groei en een duidelijke visie zijn op dat vlak alvast belangrijke pijlers.

1. Weet waarom

Om je job als spannend te ervaren moet je vooral begrijpen waarom je je job doet. Waarom doe je professioneel wat je doet? Kies daarom in de eerste plaats voor een job die in de lijn van je interesses ligt en zoek in die context vervolgens waarom exact een job aansluit bij die interesses. Het is ten sterkste aanbevolen om het boek van Simon Sinek  'Start With Why'  te lezen om de juiste mindset te ontwikkelen met betrekking tot jouw persoonlijk carrièrepad.

 

2. Stel (digitale) doelen op

Wanneer je weet waarom je professioneel doet wat je doet, kan je voor jezelf doelen gaan opstellen om jezelf geëngageerd en je carrièrepad spannend te houden. Er zijn een pak apps die je kunnen helpen om je doelen op te lijsten en je op regelmatige tijdstippen eraan te herinneren. Wil je promotie maken binnen het jaar? Bepaal dan de stappen om daartoe te komen en zet ze in je lijstje met objectieven.

 

3. Leer nieuwe vaardigheden

Hou je grijze massa scherp door regelmatig iets nieuws aan te leren. Kijk naar mogelijke trainingen die je op het werk kan volgen of vraag je baas om een werkgerelateerde conferentie bij te wonen. Kies iets dat buiten jouw comfortzone valt, maar toch betrekking heeft op je carrière. Je baas zal alvast in zijn of haar nopjes zijn over de toegevoegde waarde die jouw nieuw verworven skills voor het team zullen brengen.

 

4. Vraag om feedback

Wanneer je geen feedback krijgt over je job, vraag er dan achter. Een goede manager wil zien dat je geïnteresseerd bent over de voortgang van jouw carrière. Feedback werkt motiverend en helpt jou beter te presteren doordat je constant bijleert. Blijven vasthangen in dezelfde carrière zal je interesse niet verder laten gaan dan je salarisstrookje. Dat kan werken voor een tijdje (op voorwaarde dat je het loon krijgt dat je verwacht), maar op lange termijn kan het je carrière niet spannend houden.

 

5. Wees bewust

Start iedere morgen met een positieve mantra. Observeer wat je zegt tegen anderen, maar ook tegen jezelf. Vermijd negatieve gedachten en commentaren over je job en hou je ver van kantoorroddels. Stop om alles persoonlijk op te vatten. Wanneer je in die optiek mindfulness technieken gebruikt, gaat ook je stressgehalte omlaag.

Pascal Dewulf