Zo tel je voortaan af naar maandag!

De Monday blues. Iedereen heeft er weleens last van. Door je werkleven wat slimmer aan te pakken, zal je voortaan aftellen naar maandag, belooft Ann De Bisschop, ‘Directeur Geluk’ van Medialaan. Ze bundelde haar beste focustips in een boeiend boek dat nu in de winkel ligt.

1. Als je je wil concentreren, dan geef je je brein een vast signaal. Bijvoorbeeld door steeds hetzelfde lied op te zetten voor je met je focuswerk start. Dat is geen bijgeloof, maar een pavloviaanse manier om je lichaam en geest duidelijk te maken: ‘Binnen een minuut is het zover. Opperste concentratie nu, alsjeblieft’.

2. Toch nog steeds de neiging om midden in je focustijd de nieuwssites te lezen? Bescherm jezelf tegen verleidelijke online afleidingen met Forest, een gratis app die je gemakkelijk in je browser installeert. Zodra je wilt focussen, plant je met Forest een boom in je virtuele bos. Je duidt aan hoe groot je boom moet worden: een struikje laten groeien duurt een kwartier, een heuse spar 45 minuten. Vervolgens ga je van start met je focuswerk. Zolang het boompje groeit, heb je geen toegang tot sociale media en alle andere sites die jij als ‘verleidelijk’ hebt aangeduid. Is je boompje klaar en heb je dus net een hele poos focustijd achter de rug, dan kan je weer rondsurfen zoveel je wilt. Tenzij je natuurlijk liever meteen een nieuw boompje plant!

3. Wanneer je brein het meest vermoeid is – meestal zo rond 15 à 16 uur in de namiddag – plan je best je creatieve opdrachten in. De frontale cortex, die zorgt voor zelfcontrole en impulsbeheersing, is dan zodanig uitgeput dat hij minder controle neemt over je hersengebieden. Daardoor laat hij gedachten ‘passeren’ die er om negen uur ’s morgens nooit zouden doorkomen. Resultaat: je bent minder geremd en veel creatiever. Functionele meetings plan je dus best in de voormiddag, brainstorms en creatief werk reserveer je voor de tweede helft van de werkdag.

4. Een to-dolijst is nuttig, omdat hij structuur in je dag brengt. Maar let op voor je luie brein, want dat zal ’s ochtends voor de eenvoudige to-do’s willen gaan, enkel en alleen omdat je ze sneller kan afstrepen (dopamine in je hoofd!). De prioriteiten schuif je vervolgens weer voor je uit, en omdat je er na de ochtend al te moe voor bent, kom je er die dag nauwelijks nog aan toe. Zet de taken die veel mentale inspanning vragen bovenaan je to-dolijst, en vul eronder aan met kleinere taakjes.

5. Ga niet Facebooken of WhatsAppen tijdens de pauze, want dan gaat het mentale vermoeien gewoon door. Leg je apparaten weg en maak een praatje met een collega: verbondenheid is een belangrijke energiegever!

6. Bij Medialaan circuleren er honderd kleurrijke olifantjes, tien op elke afdeling. Collega’s plaatsen ze op hun computerscherm om aan te geven dat ze gefocust aan het werk zijn. Een beleefde manier om duidelijk te maken dat je niet gestoord wilt worden. Collega’s stellen hun vraag uit, teamgenoten in je buurt blijven niet langer dan nodig aan de telefoon en er komt even niemand langs om een babbeltje te slaan. Berg je het olifantje weer op, dan zet je het licht weer op groen voor interacties.

7. Een hoofdtelefoon kan helpen om je te concentreren in een open werkplek. Kies wel voor muziek in een andere taal dan diegene waarin je werkt. Instrumentale muziek is nog beter geschikt omdat het voor minder afleiding zorgt. Op www.noisli.com genereer je achtergrondgeluiden die je focus boosten tijdens het werk. De online noise generator helpt je om vervelende geluiden uit de omgeving te overstemmen en om zelf de juiste mix van stimulerende geluiden samen te stellen. Een streepje knetterend haardvuur gemixt met een regenbui en wat herfstig waaien van de wind? U vraagt, Noisli draait. Nog meer inspiratie nodig? Focusatwill.com is een website met gepersonaliseerde muziekstreaming, die de concentratie bevordert volgens neurologische principes.

Gerlinde De Bruycker

‘Aftellen naar maandag’ van Ann De Bisschop is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,99 euro.