Zo stap je uit de ratrace

Gepost op 20/06/2018

We hebben vaak het gevoel dat we ploeteren. We werken, zijn partner, zijn ouder, hebben een sociaal leven… En als we niet voldoende stilstaan bij wat we echt willen, holt het leven ons voorbij, met alle gevolgen van dien.

Carrièreswitch

Karen Kelchtermans zat professioneel niet stil. Als gemeenteraadslid in Wezembeek-Oppem en adviseur communicatie op een politiek kabinet, holde het leven haar voorbij. “In 2009 kwam ik tot het besef dat ik niemand meer tevreden kon stellen, ook mezelf niet. Ik was aan het ploeteren”, vertelt ze. “Mijn man had een drukke job, we hadden toen  twee kinderen (ondertussen drie), ik ben sociaal geëngageerd. Maar ineens was het genoeg. Toen heb ik mijn ontslag gegeven. Ik wilde een boek schrijven. Maar de uitwerking van dat plan heeft nog even op zich laten wachten. Ik koos voor een nieuwe richting, ik werd ICF-coach, een job die me op het lijf geschreven is. Bovendien gaf deze job me een professionele ervaring, die uiteindelijk ook zeer nuttig was voor mijn boek”, gaat Karen verder.

 

Liefde in balans

Nu, bijna tien jaar later, ligt haar boek Liefde in balans in de winkelrekken. Het is een boek waarin ze antwoorden formuleert op de vragen: “Hoe komt het dat onze generaties (x en y geboren tussen 1960 en 2000) allemaal zo aan het hollen en het ploeteren zijn? Hoe komt het dat er zoveel relaties kapotgaan, dat er zoveel burn-outs zijn, hoe komt het dat wij zo gevangen zijn in een collectieve ratrace? Terwijl wij het wél beseffen dat we dat niet willen, maar we geraken er niet uit.”

 

Invloed op het werkleven

  • Als we persoonlijk groeien en onze innerlijke balans herstellen, dan worden we veerkrachtiger om al onze rollen te combineren.
  • Als we onze topwaarden vaststellen, dan kunnen we ook veel gerichter een job kiezen.
  • Als we weer terug luisteren naar onze intuïtie, dan kunnen we burn-outs tegengaan. Onze intuïtie zegt tijdig ‘op dit moment ben je over je grenzen aan het gaan’.’ Op dit moment doe je iets wat niet bij je past’. ‘Op dit moment  vervul je teveel verwachtingen van anderen’.
  • Als je meer leert communiceren vanuit je behoeften, zorg je ervoor dat je minder frustraties hebt, ook op het werk uiteraard.
  • Als je openstaat voor persoonlijke ontwikkeling, leer je hoe je je energie efficiënt kunt gebruiken, in je relatie, je gezin en je werk.

Mieke Vercruijsse

Liefde in balans, Karen Kelchtermans, uitgeverij Van Halewyck