Zo pas je hygge toe op kantoor

Gepost op 12/12/2017

Hygge, de Deense kunst van het leven, verovert ons land. Gezelligheid, traag leven, genieten van licht, lekker eten en vrienden. Maar wist je dat je ook op kantoor het lekker hyggelig kan maken? Waarom zou je je beperken tot thuis? Alle tips voor Hygge op kantoor.

Licht

Hygge begint bij het juiste licht. Kaarsen, een haardvuur en kleine staande lampen zijn de richtlijn. Overweeg dus om iets te doen aan het felle licht in je kantoor en breng enkele kleinere staan- en bureaulampen mee die het een stuk gezelliger maken.

Leeshoek

Moet je een lang dossier doornemen? Waarom zou je op je stijve bureaustoel blijven zitten? Installeer je in een zetel, eventueel met een lekkere kop thee erbij. Wedden dat je je veel beter zal kunnen concentreren?

Bespreking

Staat er een bespreking met een collega op de agenda? Overweeg om de strakke vergaderzaal links te laten liggen en zoek een gezelliger plekje op: een warme koffiebar in de buurt, een parkje waar je al wandelend kan overleggen en een frisse neus haalt of enkele zetels aan de receptie.

Lekkers

Hygge staat gelijk aan lekker eten. Denen vinden taart op de werkvloer een erg belangrijk onderdeel van hun levenskunst. Ook als er niets te vieren valt, is het leuk om in het koffiehoekje wat lekkers te hebben klaarstaan. Of wat dacht je van een nieuwe traditie: de vrijdagse potluck lunch? Iedere collega brengt één schotel, hapje of slaatje mee en je kan gezellig samen lunchen.

Je eigen plek

Zorg voor gezelligheid op je bureau: een goede geurkaars, een mooie plant voor een groene toets, een zacht kussen op je stoel en eventueel een dekentje voor de koudste wintermaanden. Breng een eigen thee- of koffietas mee en zorg voor een voorraadje van je favoriete warme drank in je la.

Muziek

Muziek brengt rust, sfeer en kan je creativiteit boosten. Leg een kantoor-afspeellijst aan met je favoriete (rustige) nummers. Verwen jezelf af en toe met een luisteruurtje terwijl je je even afsluit van de kantoordrukte.

Eveline Janssens

 

 

 

 

 

 

Hygge, de Deense kunst van het leven, Meik Wiking, Uitgeverij Lev.