Zo pak je jezelf weer bijeen wanneer je naast je droomjob vist

Het (professionele) leven gaat niet altijd over rozen. En zo gebeurt het dan dat je al eens naast je droomjob vist. Voelt dat als een uppercut? Weet dan dat de sterkste kwaliteit van een goede professional is om terug overeind te komen.

Stel, je hebt de job niet. Jij voelt je daar helemaal niet lekker bij. Dat is de perceptie die jij hebt van de situatie. Denk je somber dan creëer je een werkelijkheid waarin je je absoluut niet lekker zal voelen. Negativiteit zorgt ervoor de je vaak polariserend begint te denken in ‘alles-of-niets’-situaties en dat is absoluut geen goede voedingsbodem om opnieuw sterk en positief de toekomst tegemoet te treden. Je hebt de job niet. So what? Dat betekent dat er iemand anders misschien een betere match was. Dat betekent echter niet dat jij elders niet de perfecte match kan zijn. Nuanceren en relativeren zijn prachtige hulpmiddelen om jezelf weer bijeen te pakken en weer voort te gaan met je zoektocht.

Beste vriend van jezelf

Bottom line: het is waanzinnig hoeveel energie een mens kan steken in foute gedachten. Laat die gedachten voor wat ze zijn en steek al die energie in het zoeken naar je droomjob. Vraag jezelf niet af waarom het jou overkomt dat je naast je droomjob vist. Accepteer het gewoon, leer er iets uit (dat kan eenvoudigweg door de rekruteerder te contacteren met de vraag om gedetailleerde feedback te geven over de weigering) en ga vervolgens met een blij gemoed weer verder met je zoektocht. Positief zijn (voor jezelf) kan je leren. Wees de beste vriend van jezelf. Leer en ga verder. Het is niet belangrijk hoe vaak je valt, het gaat erom dat je steeds opnieuw recht staat. Dat noemen ze veerkracht.

De beste versie van jezelf

Heel erg belangrijk in die optiek is echter ook dat je je met de juiste mensen omringt. Dat zijn mensen die je omhoog tillen en je helpen je grenzen te verleggen. Vraag hen om objectieve input en kijk waar je jezelf kan verbeteren om zo verder te groeien als professional. Sta ook open voor opbouwende kritiek. Iemand is niet alleen goed omdat hij je steevast naar de mond praat. Durf je dan ook te omringen met mensen die het beste met je voorhebben, maar geen blad voor de mond nemen wanneer je hen om feedback vraagt. Zo word je de beste versie van jezelf.

Pascal Dewulf