Zo maak je je los uit een job waarin je zit vastgeroest

Gepost op 26/10/2018

Een job die lijkt op een doodlopend straatje, er zijn leukere dingen in het leven. Is het tijd om daaraan wat te veranderen? Dan helpen deze 6 stappen jou op weg.

Stap 1: accepteer dat je bent vastgeroest

Je sleept je iedere dag naar je job, maar toch blijf je doorgaan? Hoog tijd om dan eens bij jezelf ten rade te gaan. De eerste stap kan zijn om er eens met iemand over te praten die je in vertrouwen kan nemen. Het geeft je vaak een andere kijk op de dingen, op obstakels die mogelijk totaal niet zijn gerelateerd zijn aan je job. Kom je toch tot de conclusie dat het niet snor zit met je job, dan is het tijd voor actie.


Stap 2: maak je huiswerk

OK, je beseft dat het tijd is voor verandering, maar wat nu? Vraag jezelf af wat je gelukkig maakt in je job, waarom je dat vandaag mist en wat je daar morgen kan aan doen. Ben je uitgekeken op je job, maar zie je het bedrijf waar je aan de slag bent wel nog zitten? Staat de bedrijfscultuur je tegen? Heeft je bedrijf een toekomststrategie ontwikkeld waarin je je niet langer kan thuis voelen? In functie van het antwoord zal je een andere aanpak moeten  kiezen. Met andere woorden: het volstaat niet te weten wat je niet wil, maar vooral ook wat je dan wel wil.


Stap 3: onderneem actie

Weet je wat er schort en wat je daar moet aan doen? Dan zit je goed. Mogelijk ga je met je baas praten over een andere job, ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging of ga je iets compleet anders doen. Weet je niet goed waar beginnen? Kijk dan eens uit naar loopbaanbegeleiding. Vaak is er zelfs binnen de bedrijfsmuren een loopbaancoach aanwezig. Is dat niet het geval, ga dan op zoek naar een vertrouwenspersoon voor een degelijk traject van loopbaanbegeleiding.

 

Stap 4: volg je professionele passie

Werken is niet iets louter functioneel waarmee je je brood verdient, het moet ook iets zijn waar je optimisme, goesting en positiviteit uithaalt. Je bent er ten slotte een groot deel van de dag mee  bezig. Kijk dan ook uit naar die job waar je blij van wordt.

 

Stap 5: sta achter je besluit

Eens de knopen zijn doorgehakt over je professionele toekomst ga er dan voor. "Doe wel en ziet niet om" zegt het spreekwoord. Kiezen is altijd een beetje sterven, maar eens je in gang bent met je plan zal je voelen dat je dat een hernieuwd gevoel van dynamiek en optimisme zal bezorgen.

 

Stap 6: besef dat werkgeluk vooral ook een state of mind is

Geluk en blijheid zitten vooral ook in je hoofd. Bekijk je nieuwe job dan misschien ook eens anders. Count your blessings. Op die manier garandeer je jezelf van een toekomst waar je die hernieuwde professionele dynamiek heel lang zal kunnen bewaren.

Pascal Dewulf