Zo hou je je dertiende maand over na december

Hoe royaal je dertiende maand ook mag zijn, toch happen de feestdagen een groot deel van je salaris weg. Laat de geldtips dus maar rollen!

1. Denk na voor je de perfecte kerst plant

Een ludiek kerstfeestje organiseren voor twaalf vrienden? Klinkt leuk, maar vergeet niet dat je je gasten moeilijk een bijdrage kan vragen in de kosten. Voor kerst ligt dat toch nog anders dan voor een doordeweekse drink. En dat terwijl het al snel een dure affaire kan worden voor de organisator, met aperitiefhapjes, wijnen, kalkoen en kerstbuche. Bekijk dus eerst wat je kan en wil uitgeven voor je een kerstfeestje organiseert.

2. Trek naampjes op het werk

Ook op het werk kan een kerstfeestje niet ontbreken. Cadeaus geven extra pit aan het feestgedruis, maar spreek op voorhand af dat iedere collega gewoon één naampje trekt. Dat scheelt serieus in de kosten én in uitpaktijd. Zo kunnen jullie sneller in de cava vliegen.

3. Stel grote aankopen uit tot na de kerstvakantie

In december viert het consumentisme hoogtij, maar laat je niet blindelings leiden door de knusse winkelinterieurs en gezellige kerstsfeer in de stad. Stel grote aankopen zoveel mogelijk uit tot in januari, wanneer de solden losbarsten. Geef je lief bijvoorbeeld een bon voor een koffiemachine en koop dat pas in januari. Zelfs bij kinderen werkt deze techniek, op voorwaarde dat je hen al een klein cadeau geeft als voorsmaakje. Dat is drie keer prijs: ze kunnen zich verheugen op het grote cadeau, ze krijgen er een extra geschenkje bij en leren gratis en voor niets met geld omgaan.

4. Ga voor eersteklas tweedehands

Het afdankertje van de één kan een pareltje zijn voor de ander. Op eBay en andere tweedehandswebsites vallen heel wat koopjes te rapen in de sinterklaas- en kerstperiode. Vaak gaat het om gloednieuwe cadeaus in de originele verpakking. Doe er je voordeel mee!

5. Maak een budgetplan op

Meten is weten, dat geldt zeker voor je uitgavenpatroon. Maak een overzicht van alle uitgaven die je in de kerstperiode doet. Op www.budgetplanner.be vind je een handig instrument om je budget op te stellen. Tel na Driekoningen alles op en bekijk of er uitgavenposten zijn die je volgend jaar kunt schrappen.

6. Ga met de grove borstel door je vaste kosten

Neem in de kerstvakantie een halve dag vrij om al je verzekeringen (auto-, reis-, rechtsbijstands-, hospitalisatie-, brandverzekering,…) onder de loep te nemen. Betaal je niet te veel? Ben je niet dubbel verzekerd? Doe de oefening opnieuw met elektriciteit, internet, televisie en gsm. Voor je het weet, heb je op 1 januari al je hele dertiende maand terugverdiend!

Gerlinde De Bruycker