Zo communiceer je best op het werk

Gepost op 04/05/2018

Een goede communicatie is essentieel in een relatie, maar zeker ook op het werk. De job mag dan nog zo boeiend zijn, als er communicatieproblemen zijn met je collega's of je werkgever, zal zich dat vroeg of laat wreken.

1. Durf te zeggen wat je denkt

Ook al ben je de nieuweling op kantoor, het is belangrijk om van in het begin te durven zeggen wat je denkt. Laat je zeker niet intimideren door collega's die al lang in dienst zijn. Wanneer belangrijke onderwerpen onbesproken blijven of wanneer je dingen doet die helemaal niet stroken met je visie, zal dit op termijn wringen. Bovendien kan zwijgen leiden tot foute interpretaties, met discussies tot gevolg.

 

2. Laat emoties niet de bovenhand nemen

Wanneer er onenigheid is in het bedrijf, kunnen discussies al snel hoog oplopen. Communicatie is zeer emotioneel geladen, maar tijdens discussies over het werk, moet je proberen het emotionele achterwege te laten. Focus je op het zakelijke om tot een goede oplossing te komen.

 

3. Pas je communicatie aan

Jij bent misschien wel jong en hip, maar niet al je collega's zijn dat. Op het werk heb je verschillende generaties, die ook opgevoed zijn met een verschillende manier van communiceren. Weet dus goed wie je tegenover je hebt en probeer in je manier van communiceren de gulden middenweg te vinden. Het is uiteraard ook niet de bedoeling dat je je eigenheid volledig aan de kant schuift...

 

4. Evalueer je eigen gedrag

Wanneer een discussie op het werk uit de hand liep, is het goed nadien eens je eigen communicatie onder de loep te nemen. Hoe was je lichaamshouding? Hoe was je intonatie? Liep je niet te hard van stapel? Ga na een incident na waar het precies misliep en wat je eigen aandeel erin zou kunnen zijn. Spring dan constructief om met je conclusies.

Mieke Vercruijsse