Workshop do-and-don’ts bij het solliciteren op JobVillage

Gepost op 18/03/2019

Op de JobVillages van Antwerpen (19 maart 2019 in Kinepolis) en Leuven (26 maart 2019 in Brabanthal) kan je de workshop Solliciteren: do-and-don’ts bijwonen, telkens om 15.45 uur. Barbara Spyckerelle, directeur Roularta Recruitment Solutions, heeft het daarin zowel over de sollicitatiebrief en –gesprek als over het curriculum vitae en de sollicitatieprocedure.

Het is vooreerst belangrijk na te gaan of je in aanmerking komt voor de job. “Vergelijk de aanbiedingen met je eigen wensen. Stel je alleen kandidaat wanneer je er zelf in gelooft. Belangrijk is ook na te gaan of je wel in aanmerking komt voor de functie. Online reageren veel mensen op functies waarvoor ze eigenlijk niet in aanmerking komen, tot grote ergernis van de rekruteerders”, waarschuwt Barbara Spyckerelle.

Taal- en tikfouten

Ook bij het opstellen van je sollicitatiebrief en je curriculum vitae hou je best rekening met een aantal do-and-don’ts. “Taal- en tikfouten zijn uit den boze. Als je niet zeker bent van je stuk, vind je wel altijd iemand om je brief en cv even na te lezen. Zorg er ook zeker voor dat je de naam van het bedrijf en de contactpersoon correct spelt. Dat ligt immers erg gevoelig. Vergeet bovendien niet te vermelden voor welke functie je solliciteert. Grote bedrijven hebben vaak meerdere vacatures lopen”, adviseert Barbara Spyckerelle nog.

Wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Research doen over het bedrijf op Facebook, website, LinkedIn en dergelijke is geen overbodige luxe. “Vaak worden dezelfde vragen gesteld zoals Vertel eens wat meer over jezelf of Waarom wil je voor ons bedrijf werken? Je kan je daar dus prima op voorbereiden”, stelt Barbara Spyckerelle nog.

Feedback

Zelfs indien je de job niet krijgt, is het sollicitatieproces nog niet achter de rug. “Bel eens naar het bedrijf voor meer feedback. Vaak krijg je een standaard antwoord. Het is echter belangrijk om de echte reden van de afwijzing te achterhalen. Trek er lessen uit en denk na over wat je anders kan doen bij een volgende sollicitatie”, besluit Barbara Spyckerelle.

Praktisch

In Leuven en Antwerpen kan je ook de workshop Solliciteren kan ook fun zijn door SDWorx bijwonen, telkens om 14.30 uur. Op de JobVillage in Brugge (21 maart 2019, Kinepolis) zijn er geen workshops, maar kan je uiteraard, net zoals ook in Leuven of Antwerpen, terecht voor cv-analyse, loopbaanadvies, een professionele foto voor je cv of LinkedIn-profiel en een gesprek bij tientallen werkgevers uit je buurt.

Schrijf je gratis in op www.jobvillage.be.

Patrick Staudt