Wie betaalt de winterbanden op je bedrijfswagen?

Gepost op 16/11/2018

Het zou flink wat kouder worden. Het wordt dan ook stilaan het moment om winterbanden te laten leggen. Maar wie betaalt de rekening daarvan als je met een bedrijfswagen rijdt?

Je kreeg van je werkgever de beschikking over een bedrijfswagen. Om in de winter ‘veilig’ te kunnen rondrijden, zou je daarop winterbanden willen laten leggen. Mag je dan vragen dat je werkgever de kosten daarvan betaalt?

Bekijk de afspraken

Kijk vooreerst na of er in het bedrijf waar je werkt al dan niet afspraken bestaan met je werkgever over het gebruik van winterbanden en wie de kosten daarvan betaalt. Deze afspraken kunnen vermeld staan in de car policy die er in het bedrijf bestaat of in een akkoord dat jij met je werkgever afsloot rond het gebruik van de bedrijfswagen. Wordt de wagen geleased dan kunnen er ook afspraken zijn met de leasingmaatschappij.

En anders?

Als er niets is afgesproken, is het raadzaam in eerste instantie te overleggen met je werkgever. Vraag hem of hij akkoord gaat dat je winterbanden laat leggen en of hij de kosten daarvan ook wil betalen.

Weigert je werkgever dit, dan kan je hem meestal niet verplichten om dit op zijn kosten te doen. In België is het nu eenmaal niet verplicht om met winterbanden rond te rijden. Moet je met je bedrijfswagen voor professionele redenen ook naar landen waar het gebruik van winterbanden wel verplicht is, dan kan je wel eisen dat je werkgever deze banden op zijn kosten laat leggen.

Dan maar zelf betalen?

Wil je werkgever niet weten van het leggen van winterbanden op zijn kosten en is hij daartoe ook niet verplicht, dan kan je natuurlijk nog altijd beslissen om zelf zo’n banden te laten leggen en daar zelf de rekening van te betalen. Vraag je werkgever ook daar zijn voorafgaande toestemming voor. Is je wagen een leasewagen neem dan tevens voorafgaand contact met de leasemaatschappij en vraag hen of ze het met je plannen eens zijn.

Jan Roodhooft, advocaat