Werken zonder afleiding doe je zo

Gepost op 28/01/2019

Tijd en ruimte hebben om na te denken tijdens je werk, heb jij dat? Als het antwoord nee is, lees dan vooral verder. Tim Christiaens, de oprichter van Time Management Company, maakt komaf met afleiding op de werkvloer in Dive at Work. Een overvolle vergaderplanning, mails die blijven binnenkomen en steeds meer druk. Met Dive at Work leer je in je werk te duiken, zonder afleiding. Streekpersoneel waagt de sprong en zet de tips even op een rij.

 

Gouden duikuur

Analyseer je werkdag. Wanneer werk jij het best? ’s Ochtends vroeg? Het uur voor je je werkdag afsluit? Dit wordt je gouden duikuur, dat je elke dag blokkeert in je agenda. Een uur ongestoord kunnen werken, zonder afleiding. Zet alles uit: meldingen, telefoons en ander stoorzenders.

 

Plan je duik

Een goede planning is noodzakelijk voor een geslaagde duiksessie. Uitstelgedrag is nefast voor je collega’s, vreet energie en kost het bedrijf geld. Breng je projecten in kaart, samen met ‘onverwachte werktijd’ voor crisissituaties. Je blokken voor projecten en crisissen plan je in je agenda in. De rest van je werkdag plan je rond deze belangrijke werkblokken.

 

Energiemanagement

Breng je energie in kaart. Piek jij om 11u ’s morgens? Of heb je dan net een dipje? Maak gebruik van de kennis over je eigen aandachts- en energiepeil om je werk in te plannen. Verder blijft de gouden raad van Tante Kaat van kracht: slaap voldoende, eet gezond en drink regelmatig, zo hou je je brandstof op peil.

 

Koptelefoon check!

Koptelefoons zijn de nieuwe kantoormuren. Gebruik ze dus. Maak afspraken met je teamleden: met je koptelefoon op ben je je aan het focussen en wens je niet gestoord te worden. Zet rustige muziek op, liefst zonder tekst. Bedenk vooraf welke taken je tijdens je koptelefoontijd wil afwerken.

 

Thuiskantoor

Veel werkgevers geven aan thuis meer gedaan te krijgen omdat er minder afleiding is. Richt dus een degelijke werkplek in: een aparte werkruimte, met goede verlichting en een snelle internetverbinding. Je pyjama of jogging hou je voor een Netflix avondje, deze kledij bevordert je productiviteit absoluut niet.  Maak ook goede afspraken met huisgenoten die thuis zijn. Wanneer mogen ze je wel/niet storen?

Klaar om de duik naar meer productiviteit te maken?

Eveline Janssens

 

 

 

Dive at Work, Tim Christiaens, Lannoo Campus