Werken en schoolgaande kinderen? Zo gaat het vlot!

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Voor kinderen breken weer spannende tijden aan, maar ook voor de werkende ouders. Hoe vind je een goed evenwicht tussen werk en schoolgaande kinderen? Deze vijf tips helpen je al aardig op weg.

1. Glijdende uren

Zalig om zoon- of dochterlief tijdens het schooljaar nu en dan eens te kunnen uitzwaaien aan de schoolpoort of aan de bus als er een uitstapje is. Net voor het belsignaal aan de schoolpoort staan om hen af te halen, wordt ook meestal geapprecieerd bij de dreumesen. Om dit te kunnen doen, kan je aan je baas glijdende werkuren vragen. In dat systeem kies je het begin- en einduur van je dagtaak, binnen de krijtlijnen die je werkgever uittekent. Als er geen prikklok is op het werk, dan noteer je de gewerkte uren best duidelijk, om discussies te vermijden.

2. Thuiswerk

Een andere mogelijkheid om als mama of papa je kinderen te kunnen opwachten aan de schoolpoort, is thuiswerk. Thuiswerk hoeft trouwens niet zo letterlijk genomen worden. Werken op een andere, zelfgekozen locatie waar je over alle nodige faciliteiten beschikt, kan uiteraard ook. Ook occasioneel telewerk is mogelijk. Bij deze vorm van telewerk werk je sporadisch thuis en vermijd je dus ook files. Vraag je baas zeker naar de opties.

3. De schoolfactuur

Schoolgaande kinderen kunnen al snel een grote hap uit het gezinsbudget nemen. Maar wist je dat er mogelijkheden bestaan waarbij je werkgever de schoolfacturen helpt verlichten? Vraag je baas of die wil overwegen de kost van de schoolfactuur terug te betalen. Ja, je leest het goed, dit kan! De werkgever heeft hiervoor twee opties: hij betaalt het voordeel in natura (en betaalt RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing) of hij kent je extralegale kinderbijslag toe. Daarop is geen RSZ verschuldigd zolang hij de spelregels volgt. De moeite om eens aan te halen…

4. Sporten

De start van het nieuwe schooljaar is ook hét moment om te starten met een nieuw sportprogramma. Heel wat bedrijven bieden al sportmogelijkheden aan voor de werknemers: een fitnessruimte, pingpongtafels in de tuin,… Je baas kan je gezonde levensstijl ook extra stimuleren met sportcheques. Als aan de voorwaarden voldaan is, zijn sportcheques een onbelast sociaal voordeel. En ouders die tussen de werkuren door of ervoor of erna wat gesport hebben, komen ontspannen terug bij hun schoolgaande kinderen.

5. Ook op de schoolbanken

Ook zin om weer op de schoolbanken te zitten en je kennis bij te spijkeren om je job beter uit te oefenen? Weet dan dat je recht hebt op educatief verlof. Je kan je bijscholen met behoud van je loon bij het volgen van bepaalde opleidingen. Ook handig om educatief verlof te nemen als je moet studeren voor je opleiding in de examenperiode van je kind. Gezellig samen thuis studeren…

Mieke Vercruijsse

Bron: ACERTA