Welk type deadliner ben jij?

Deadlines, één grote pot nat? Nee hoor, want iedereen gaat anders om met deadlines. Ben je een deadline-knuffelaar die wacht tot het allerlaatste moment? Of deel je alles op in hapklare stappen en vind je je meer in de mijlpaal-deadliner? Eerder een Diesel-deadliner? Langzaam op gang komen en steeds meer werk verzetten naarmate de deadline dichterbij komt? De drie types op een rij:

1. De deadline knuffelaar

Wat? Je stelt alles tot op het allerlaatste moment uit. Adrenaline is jouw vriend, jij jaagt alle werk er in een hoog tempo door. Een nachtje doortrekken is jou niet vreemd en je beste ingevingen krijg je bij het derde blikje Red Bull.

Het risico? Je hebt geen reservetijd ingebouwd dus als er iets mis gaat, kan je je deadline missen. Ook zijn lange werkuren en de bijhorende stress niet gezond voor je fysieke en mentale gezondheid.

De voordelen? Raar maar waar, maar je hebt overzicht over je project. Je pakt alle werk in één keer aan en je moet niet steeds gaan kijken waar je gebleven bent en wat het volgende actiepunt ook alweer was.

2. De mijlpaal-deadliner

Wat? Je deelt je volledige project op in verschillende stappen en werkt naar kleinere mijlpalen toe: de volgende teamvergadering, een tussentijdse presentatie of een proefproductie.

Het risico? Je laat de kleinere mijlpalen het project overnemen en focust niet meer op het grotere geheel. Blijf the bigger picture voor ogen houden.

De voordelen? Je bent duidelijk een planner die de touwtjes in handen heeft. Je haalt je deadlines, altijd.

3. De Diesel deadliner

Wat? Vol enthousiasme smijt je je voor je volgende presentatie. Je barst van de ideetjes, overlegt, plant, doet onderzoek en dan… niets meer. Je motor pruttelt tegen en je bergt alle plannen even op in de schuif. Pas tegen het naderen van de deadline komt er weer schot in de zaak.

Het risico? Je baas of je klanten kunnen merken dat je na een bruisende opstart wat minder hands-on bent. Blijf goed communiceren.

De voordelen? Net als goede wijn heeft je presentatie even kunnen rusten. Onbewust heb je waarschijnlijk een pak nieuwe ideetjes of een geheel nieuwe kijk op de zaak.

Eveline Janssens