Weg met de septemberstress!

Gepost op 06/09/2017

In september lijkt alles bij elkaar te komen: het werk draait weer op volle toeren, de kinderen gaan terug naar school en de files ontwaken uit hun zomerslaap. Hoe overleef je de drukke septembermaand? Voer deze vier stappen uit en zweef zen het najaar in.

Stap 1: Kegel je schuldgevoel de deur uit

Heb je het gevoel dat je septemberagenda eerder een kleurboek is dan een hulpmiddel? Voel je je schuldig dat je je kind met twee verschillende sokken naar school hebt gestuurd? Relax! Het is heel normaal dat je deze maand wat achter de feiten aanholt. ‘Stressember’ is de drukste maand van het jaar – afgezien van december dan, maar in die periode kan je tenminste nog wat feestjes meepikken. Prent jezelf in dat je niet alles kan doen, simpelweg omdat er te veel te doen is. Zeg onbeschaamd foert tegen je veeleisende ‘ik’ en je voelt je in één klap een pak beter.

Stap 2: Zeg deze maand minstens vier keer ‘nee’

Eind augustus schoot het misschien wel door je hoofd: na de zomer zou je je hectische leven anders aanpakken. Niet meer gegijzeld worden door allerlei verplichtingen, maar als een Noord-Koreaanse douanier je grenzen bewaken. Hou dat goede voornemen vast en zeg deze maand minstens vier keer ‘nee’ tegen een vraag van een collega of vriendin. Dat is één keer per week: doenbaar toch? Als je vanaf dag 1 te veel hooi op je vork neemt, is je vakantie-effect al verdwenen nog voor je ‘zucht’ kan zeggen.

Stap 3: Samen kan je meer dan alleen

Jij bent niet de enige die gespannen rondloopt, iedereen zeult deze maand een volgeladen rugzak mee. Maak slim gebruik van dat collectieve stressmoment door elkaar in te schakelen. Organiseer met een groepje ouders een babysitronde waarin elke ouder om de beurt op de kinderen past. Voor één keer babysitten krijg je drie of vier vrije momenten terug. Vraag je collega’s om samen naar het werk te rijden. Zo hoef je jezelf niet meer elke dag op te jagen achter het stuur én het is gewoon gezelliger.

Stap 4: Ga naar de wellness

Hoe hectisch deze maand ook is, september brengt de structuur terug. Hoezee! Geen wonder dat wellnesscentra op 1 september werden overspoeld door mama’s en papa’s, die wilden ontstressen na een hele zomer opvang zoeken. Waarom boek je niet op 30 september een saunatrip voor twee? Je hebt iets om naar uit te kijken en de warmte haalt alle opgebouwde spanning uit je schouders. Vergeet in de tussentijd niet te genieten van september, want het is ook een mooie maand: het gevoel van ‘een nieuwe start’ hangt nog in de lucht, de Indian Summer legt een warme gloed over de straten en je straalt van het overgebleven zomerbruin op je huid.

Gerlinde De Bruycker