Wat doet een burn-outcoach eigenlijk?

Burn-outs, we raken er maar niet over uitgepraat. Als je geveld wordt door een te hoge werkdruk, kan je altijd terecht bij een burn-outcoach. Maar wat doet zo’n coach eigenlijk?

Annita Rogier is voorzitter van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches en auteur van het zojuist verschenen ‘Handboek coachen bij stress en burn-out’. Vooral arbeidscoaches, psychologen, artsen, managers en HR-deskundigen kloppen bij haar aan om burn-outcoach te worden.

Kamp je met een burn-out, zit je in de gevarenzone of wil je preventief beter leren omgaan met stress? “De burn-outcoach kan je helpen”, zegt Annita Rogier. “Hij of zij leert je om stresssignalen tijdig te herkennen, want burn-out is een sluipend proces dat tot een plotselinge ineenstorting kan leiden. De coach helpt je ook om overmatige werkdruk bespreekbaar te maken op het werk. En hij begeleidt je om zo snel als verantwoord weer met plezier aan de slag te gaan.”

De coaches hebben zo hun eigen methoden en technieken om te peilen naar werkstress. Ze maken gebruik van interviews, psychologische testen en ‘werkdrukmeters’ (vragenlijsten). Daarnaast gebruiken ze bijvoorbeeld mindfulness en ontspanningstechnieken. Ze kunnen de ‘coachee’ vragen om een stressdagboek bij te houden en hun energievreters en energiegevers te noteren.

VAARDIGHEDEN

Eens je weer op de werkvloer staat, kan je een beroep doen op de vaardigheden die je bij de burn-outcoach hebt aangeleerd. Denk maar aan… gezonder omgaan met ergernissen en irritaties. Heil zoeken in de kracht van positief denken. Meer zelfvertrouwen en assertiviteit kweken. Minder perfectionistisch zijn en je niet altijd alleen verantwoordelijk voelen. Contact houden met je lijf en beter voor jezelf zorgen. “De coaches werken altijd vanuit de kracht van de persoon, niet vanuit een ‘hulpeloze zieke'”, benadrukt Rogier.

En als je echt niet meer terug kan of wil naar je functie, adviseert de coach je over een aanpassing of verandering van werk. “Hij weet ook goed welk type klachten hij dient door te verwijzen naar een klinisch psycholoog, psychiater of arts”, luidt het.

WERKDRUKONDERZOEK

Niet alleen individuele personen, ook organisaties roepen steeds vaker de hulp in van burn-outcoaches. Hierbij gaat de coach bijvoorbeeld ter plekke ‘werkdrukonderzoek‘ uitvoeren in een organisatie. Samen met de medewerkers en manager speurt hij naar de stressbronnen in het team. Op verzoek van de medewerker kan de coach aanwezig zijn bij een gesprek met de manager. Vervolgens adviseert hij de leidinggevenden over hoe ze werkdruk op een gezond niveau kunnen houden.

“Organisaties werken wel degelijk hard aan het bestrijden van overmatige werkdruk”, zegt Annita Rogier. “Ik zie hoe steeds meer bedrijven – van banken en bouw tot overheid en onderwijs – hun gespannen werknemers burn-outcoaching aanbieden.” Rogier heeft in dat opzicht nog een idee voor de federale regering: mentale vitaliteitcheques. In dit systeem, analoog aan de loopbaancheques, zouden werknemers gesubsidieerde begeleiding kunnen volgen wanneer ze overmatige stressklachten ervaren. “Zulke cheques kunnen een grote hulp zijn in de aanpak van de burn-outepidemie. En voor de overheid zijn ze een goede investering, want langdurig zieken kosten de staat al meer dan werklozen.”

Gerlinde De Bruycker/foto Felicia van Ham