Wanneer is het echt te warm om te werken?

Gepost op 12/06/2017

De voorbije weken was het af en toe puffen geblazen, ook op kantoor. Wanneer is het echter té warm om te werken?

Warm, maar niet te warm

Of het te warm is om (continu) aan de slag te zijn, hangt af van het soort werk dat je verricht. Ben je dakwerker dan zal het sneller té warm zijn dan wanneer je in een kantoor met airco aan de slag bent. Doe je licht werk zoals administratief werk aan een computerdisplay dan ligt de temperatuur waarop je baas maatregelen dient te nemen op 29° Celsius. Bij halfzwaar werk is dat 26° (bijvoorbeeld voor het plaatsen van binnenschrijnwerk), voor zwaar werk  22° (tuinman,...) en voor erg zwaar werk 18° (manuele graafwerken, ...).

Vochtige thermometer

Opgelet, er is ook zoiets als wettelijk té warm en waarbij je in principe enkel nog aan de slag mag met bijzondere maatregelen. In concreto wordt op de werkelijke temperatuur dan een formule toegepast, de zogenaamde ‘Wet Bulb Globe Temperature’-index die rekening houdt met vier factoren: de omgevingstemperatuur, de dampdruk, de relatieve vochtigheid (in België gemiddeld 75 %) en de verzadigde dampspanning die wordt gemeten met een vochtige globethermometer. Heeft je baas zo’n ding niet in huis dan kan hij zijn of haar sociaal secretariaat contacteren. Waar het in de praktijk op neerkomt: het moet op jouw thermometer al een stuk (2 tot 3 °C of meer) warmer zijn dan 30 °C vooraleer ook de wettelijke 30 °C wordt bereikt.

Wettelijk te warm

Wanneer het wettelijk te warm is, zal je baas extra maatregelen dienen te nemen zoals voldoende drankjes of airco. Voor mensen die buiten aan de slag zijn bijvoorbeeld een plaats waar ze even in de schaduw kunnen om bij te komen (onder bijvoorbeeld een parasol), maar ook bijvoorbeeld zonnecrème en uiteraard ook voldoende drank om het lichaam terug te hydrateren ...

Wanneer de hitte langer dan achtenveertig uren aanhoudt, moet er een systeem van werk/rust worden ingelast, maar ook kan je baas bijvoorbeeld de arbeidstijden herschikken zodat je vroeger kan beginnen en zo ook vroeger de werkdag kan beëindigen.

Pascal Dewulf