Waarom vrouwen professioneel aan zet zijn en steeds meer mannen jobgewijs op de reservebank moeten

Het lijkt erop dat op de arbeidsmarkt vrouwen het steeds meer voor het zeggen hebben en mannen steeds vaker naar de reservebank worden verwezen. Hoe komt dat zo plots?

Uit een recente interne analyse van de VDAB blijkt dat de groei van het aantal werkzoekenden haast volledig voor rekening van mannen komt. In 2001 waren er ongeveer evenveel vrouwen werkloos als vandaag. In diezelfde periode is het aantal mannelijke werklozen echter met zowat 52% gestegen. Dat zijn cijfers die er niet om liegen. Ze weerspiegelen duidelijk de gestegen arbeidskansen voor vrouwen, maar ook hun steeds actievere participatie op de arbeidsmarkt.

Meisjes doen het beter

Uit nader onderzoek blijkt dat de oorzaak daarvan is terug te voeren tot twee factoren. Meisjes (vrouwen) doen het beter op school en zijn zo beter geschoold wanneer ze aan hun carrière beginnen. Het adagio blijft in die optiek nog steeds dat wie beter geschoold is, ook sterker gewapend de arbeidsmarkt betreedt. Een tweede factor is dat economische ontwikkelingen in het voordeel van vrouwen spelen. Het aantal jobs in de dienstensector, de zorg en het onderwijs zitten immers nog steeds in de lift en laat daar de vrouwelijke professionals het sterkst vertegenwoordigd zijn. Traditionele mannelijke sectoren zoals de zware industrie zitten in België daarentegen in de verdrukking en dat heeft zo zijn gevolgen.

Activeringsbeleid

Wat ook opvalt uit het onderzoek van de VDAB is dat tijdens de vorige conjunctuurpieken het aantal werklozen zakte tot 150.000 terwijl het er nu ruim 184.000 zijn. Een vreemde evolutie omdat het aantal vacatures groter is dan ooit. Het intensieve activeringsbeleid van de overheid heeft daar zeker iets mee te maken. Zo waren 50-plussers vroeger vrijgesteld om naar werk te zoeken en ook SWT’ers (voorheen bruggepensioneerden) dienen eveneens ter beschikking van de arbeidsmarkt te blijven. Ook de instroom van nieuwe Belgen die als werkzoekende staan geregistreerd, doet het totaal aantal werkzoekenden stijgen, zo blijkt alvast uit het onderzoek.

Pascal Dewulf