Waarom je minstens 5 uur per week dingen moet bijleren

Gepost op 28/11/2018

Dingen bijleren houdt je scherp en effent het pad naar succes. Daarom zou je per week minstens vijf uren moeten besteden aan jezelf nieuwe dingen eigen te maken. Bill Gates, Warren Buffet en Barack Obama doen het alvast. En jij?

"In mijn hele leven heb ik geen enkel wijs mens gekend (binnen een breed interessegebied) die niet de hele tijd heeft gelezen." Dat is alvast een straffe quote van Charlie Munger, oud-zakenpartner van mediamagnaat Warren Buffet. Over Buffet gesproken: de man spendeerde 80% van zijn carrière aan, jawel, lezen. Ook voormalig president Barack Obama las een uur per dag terwijl hij op kantoor was. Bill Gates van hetzelfde laken een pak. Hij las één boek per week.

 

De beste investering van je tijd

Het lezen op zich was daarbij niet het belangrijkste, maar wel het bijleren door te lezen. Waarom houden dit soort machtige mensen zich bezig met veel te lezen? Het antwoord is vrij eenvoudig: lezen (en dus leren) is de beste investering van je tijd die je kan doen. Sterker nog: het is zelfs een fundamenteel gegeven binnen de doorgedreven kenniseconomie waarin we ook in België leven.

 

Kennis is het nieuwe geld

Om het even met een boutade te zeggen; kennis is het nieuwe geld of zoals de succesvolle Amerikaanse zakenman Paul Tudor Jones ooit zei: "Intellectueel kapitaal zal financieel kapitaal altijd overtroeven." Wanneer je werkt en je kost verdient dan doe je dat voor jezelf, je gezin, om je dingen aan te schaffen, een huis te kopen en dies meer. Die routine zorgt er echter vaak voor dat je geen tijd meer hebt om te lezen en nieuwe dingen bij te leren. Probeer daarin een kentering te brengen en neem de tijd om te lezen.

 

Hefboomeffect

Moraal van het verhaal: wanneer je leest en leert maakt je dat competenter. Door te werken aan je eigen ontwikkeling, werk je als het ware ook aan je professionele groei. Het verhoogt bovendien ook je motivatie omdat je manieren vindt om je dagelijkse routine te overstijgen of naar een nieuw niveau te brengen. Door je eigen ontwikkeling in handen te nemen, gaat je motivatie eveneens verhogen. Een soort van hefboomeffect dus. En dat geeft je dan weer meer zelfzekerheid als professional. Meer lezen, leren en weten vergroot doorgaans ook je carrièreperspectieven. Je wordt immers competenter en je gaat jezelf op een flexibelere manier binnen een organisatie kunnen gaan bewegen. Je zal binnen de organisatie ook meer opgemerkt worden. Tot slot gaat het feit dat je meer kennis vergaart ook je marktwaarde verhogen. Waar wacht je nog op om aan het lezen te gaan ?

Pascal Dewulf