Vrouwen op de werkvloer (2)

Mevrouw de soldaat, chirurg of politie agent? Deze vijf jobs waren tot het begin van de 20ste eeuw onbereikbaar voor vrouwen.

Soldaat

De eerste vrouwelijke soldaten die actief meevochten, waren enkele beruchte Russische vrouwen die in de Eerste Wereldoorlog meevochten. Ze vermomden zich als man om zich aan te melden, of werden net gedoogd door hun mannelijke collega’s. Sindsdien legden vrouwen een lange weg af in het leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten meer dan 500.000 vrouwen deel uit van de strijdmachten. Ze werden ingezet voor het luchtafweergeschut, als geheim agent achter de linies of als administratieve kracht.

Politiek

Vrouwen hadden lang geen stem in de politiek. In België kregen vrouwen pas actief stemrecht in 1948. In andere landen was dat eerder: in 1883 was Nieuw-Zeeland het eerste land dat vrouwen stemrecht gaf. In 1916 werd de eerste vrouw in het Amerikaanse Congres gestemd. Marie Spaak-Janson is in 1921 de eerste vrouwelijke senator in België. In Groot Brittannië moesten vrouwen wachten tot 1929 om de eerste vrouwelijke minister in het kabinet te verwelkomen.

Politie

De eerste vrouwelijke politieagente was de Duitse Henriette Arendt. Zij werd in 1903 aangesteld om prostituees te kunnen arresteren. Maar ze focuste zich vooral op lezingen en de dieper liggende oorzaken van het probleem. In België duurde het een stuk langer. In de jaren zeventig werden vrouwen ingehuurd om zich bezig te houden met bepaalde ‘sociale zaken’, zoals jeugdzorg. Eind jaren zeventig begonnen vrouwen op te komen voor zichzelf en eisten ze dezelfde taken te mogen uitvoeren als hun mannelijke collega’s.

Medische sector

Vroedvrouwen en verpleegster worden was al vroeg een droom van veel vrouwen en een job die binnen handbereik lag. Vrouwen die droomden van een dokterscarrière hebben echter lang moeten wachten om hun droom in vervulling te zien gaan. Elisabeth Blackwell was halverwege de 19de eeuw de eerste vrouwelijke arts in de V.S. Eind 19de eeuw vestigde Isala Van Diest zich als eerste vrouwelijke huisarts in Brussel. Anno 2017 is vier op de tien artsen een vrouw.

CEO

In 1934 kende de V.S. de eerste vrouwelijke CEO. Lettie Pate Whitehead stond aan het hoofd van The Coca Cola Company. In België volgde Marie-Thérèse Rossel in 1935 haar vader op als hoofd van het familiebedrijf Le Soir. Ze was toen 25 en bleef aan het hoofd staan tot 1969.

En dan was er nog…

Brandweervrouw, advocaat, jurylid, nieuwslezeres, piloot, ingenieur, filmregisseur, directeur,… een hele waslijst aan beroepen die pas in de loop van vorige eeuw bereikbaar werden voor vrouwen. De lijst groeit elke dag verder aan, niet alleen in de Westerse wereld, maar ook daarbuiten.

Eveline Janssens

Bronnen: www.wikipedia.com,

www.uk.bussinessinsider.com,

www.localhistories.com

www.rosavzw.be

www.womenpol.be