Vrouwelijk leiderschap: zo lukt het!

Gepost op 05/03/2019

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Tijd om eens te kijken hoe het zit met vrouwen aan de top. Tine Maenhout pende in het boek ‘Who run the world’ het verhaal van twaalf inspirerende vrouwen neer. We zetten hier tien tips van deze sterke vrouwen op een rijtje:

Ontwikkel je netwerk

“Vrouwen moeten zich niet aanpassen aan de mannencultuur. Ontwikkel een eigen stevig netwerk waarvan de werkwijze aangepast is aan jouw levensstijl.” (Marleen Temmerman)

 

Durf te springen

“Spring op de promotietrein als hij voorbijkomt. Maak als vrouw ook thuis je punt over je ambitie en organiseer je.” (Saskia Van Uffelen)

 

Respecteer jezelf, ook in je relatie

“Het is aan vrouwen om te beslissen wat ze met hun dromen en ambities doen, hoe ze hun gezin opvoeden en organiseren. Ik merk dat vrouwen nog zeer veel opgeven voor de man met wie ze samen zijn, dat hoofdstuk in het emancipatieverhaal is onderbelicht.” (Sihame El Kaouakibi)

 

Praat over de organisatie van je gezin met je partner

“Waarom pikt een vrouw het eigenlijk om na haar werk nog een oneerlijk deel van het huishouden te doen? Iedereen zou van jongs af aangemoedigd moeten worden om na te denken over welke regels en gewoonten ze willen respecteren, en welke ze willen uitdagen.” (Sara Weyns)

 

Kies resoluut voor sisterhood en wees trouw aan jezelf

“De sisterhood is soms ver zoek. Terwijl vrouwen eigenlijk wat meer mededogen aan de dag moeten leggen voor andere vrouwen. En Don’t pretend to be somebody else, praat ook niemand naar de mond.” (Chantal Pattyn)

 

Communiceer open met je kinderen en benadruk dat je je job graag doet

“Ik heb mijn kinderen altijd uitleg gegeven, open communicatie kan veel verschil maken.” (Ann Caluwaerts)

 

Wissel eerlijk en open ervaringen uit

“Als je een carrière wilt, moet je bereid zijn om een aantal dingen in je gezin niet perfect te willen doen. Als vrouw moet je durven toegeven dat het niet altijd loopt zoals je wilt.” (Caroline Pauwels)

 

Wees zelfbewust

“Als jong meisje heb ik herhaaldelijk discriminatie meegemaakt op de werkvloer. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd dat ik het mij niet meer zou aantrekken en dat wie mij niet accepteert zelf een probleem heeft.” (Françoise Chombar)

 

Vergeet geen tijd en aandacht voor jezelf

“Vrouwen die voor een carrière kiezen, mogen ook nog tijd vrijmaken voor het gezin en voor zichzelf. Je moet niet altijd beschikbaar willen zijn voor iedereen op elk moment.” (Catherine De Bolle)

 

Geloof in jezelf en toon je ambitie

“Het is zo belangrijk dat vrouwen in eerste instantie in zichzelf blijven geloven, ook al gelooft niemand anders in hen. Vrouwen moeten zichzelf dat zelfvertrouwen gunnen.” (Assita Kanko)

Mieke Vercruijsse

 

Who run the world, Inge Maenhout i.s.m. Elke Jeurissen, uitgeverij Pelckman Pro, 29,95 euro.