Vind de weg naar jouw droomjob in tien vragen

Misschien voel je je niet 100% gelukkig in je werk en ben je op zoek naar de baan van je leven. Maar weet je eigenlijk wel wat die droomjob ís? Overloop deze tien vragen en je wordt een heel stuk wijzer.

Werk maken van je droomjob: de Nederlander Mark Schalekamp (48) deed het. Weliswaar pas nadat hij advocaat, bankier en tv-redacteur was geweest. Na jaren ploeteren in het werkleven lukte het hem de weg naar zijn ideale baan te vinden (= schrijver zijn). Deze tien vragen hielpen hem te ontdekken welke job hij echt graag wou doen.

1. Wat vind je het leukst?

Ga om te beginnen eens na wat je vroeger als kind het liefst deed. Vraag het aan je ouders als je het zelf niet meer precies weet. Hoe eenvoudig deze vraag ook is, ze kan je al meteen veel bijbrengen. Je vindt vaak iets leuk waar je goed in bent. En waar je goed in bent, vind je leuk.

2. Wat kan je uren doen zonder moe te worden?

Bedenk tien gevallen waarin je iets aan het doen was dat je een gevoel van geluk of avontuur gaf, het gevoel dat je leefde. Eergisteren of twintig jaar geleden, dat maakt niet uit.

3. Waarover zou je een hele dag met iemand kunnen praten?

Wees zo precies mogelijk: als je meerdere onderwerpen hebt, welk onderwerp boeit je dan het meest?

4. Wat zou je doen als je tien miljoen euro had en financieel onafhankelijk was?

Met andere woorden: wat als het echt allemaal niet zou uitmaken? Hoe zou je je leven dan het liefst inrichten?

5. Waar kan je bij anderen jaloers op zijn?

Overloop je vriendenlijst en bekijk de jobs van de mensen die je bewondert. Misschien zit er iets voor jou tussen?

6. Wat is het grootste succes uit je leven?

Dat kan van alles zijn: een professioneel succes, maar evengoed een gebeurtenis uit je privéleven. Bij voorkeur iets waar je veel energie en voldoening uithaalde.

7. Wat zou je doen als volgende week de wereld zou vergaan?

Deze vraag herleidt alles tot de essentie: wat vind je belangrijk in het leven?

Dit zijn natuurlijk grote, algemene vragen. Je kan het ook kleiner maken en heel concreet naar de omstandigheden van je ideale job gaan kijken. De laatste drie vragen helpen je daarbij.

8. Op wat voor plek zou je graag willen werken?

De mogelijkheden zijn legio: thuis of midden in de stad, in een modern of een oud pand, elke dag ergens anders, alleen op een bureau of juist in een kantoortuin, …

9. Met wat soort mensen wil je werken?

Hoogopgeleide, serieuze, creatieve, ambitieuze,…

10. Hoe wil je werken?

Misschien heb je veel begeleiding nodig, of werk je juist liever zelfstandig. Wil je altijd achter je bureau zitten, of juist veel op pad gaan. Managen, uitvoeren of zelf iets creëren. Het is aan jou!

Gerlinde De Bruycker

Bron: Mark Schalekamp, Maak werk van je droom,

uitgeverij Business Contact