Verpleegkundige grootste knelpuntberoep

Als je een studie of bijscholing aanvat, ga je niet over één nacht ijs. Aan het twijfelen? Kies dan voor een technische richting, want er is een grote nood aan technische competenties op de arbeidsmarkt. Ook de social profit sector heeft moeilijk om geschikt personeel te vinden. Verpleegkundige staat bovenaan de top tien van de knelpuntberoepen.

De VDAB heeft zopas de knelpuntberoepen in kaart gebracht. Voor deze beroepen is het moeilijker geschikte kandidaten te vinden. De knelpuntberoepen situeren zich vooral in de technische functies: van technicus studiebureau bouw over werfleider/conducteur bouw tot onderhoudsmecanicien. En deze trend is niet nieuw, want al meer dan tien jaar vormen technische beroepen de hoofdmoot van de knelpuntberoepen.

Zowel leidinggevende als uitvoerende technici

Zowel bij leidinggevende als uitvoerende technische profielen groeit het probleem. Een aantal beroepen uit de bouwsector die de voorbije jaren minder problematisch waren – zoals wegenwerker, kraanbestuurders en vloerder-tegelzetter – zijn opnieuw knelpuntberoepen. Verder is het ook moeilijk om stellingbouwers en monteurs staalbouw te vinden. Het vinden van geschikte operatoren, of het nu in de voeding, de textiel of de chemie is, blijkt ook geen makkelijke klus. Deze functie is dus sectoroverschrijdend een knelpuntberoep.

Nieuwe technieken

Er is niet alleen een tekort aan technisch geschoolde mensen, er is ook een tekort aan technische mensen die bepaalde vaardigheden hebben, zoals kennis van nieuwe technieken, polyvalentie en flexibiliteit.

Vergrijzing en de zorgsector
De toenemende vergrijzing heeft sowieso zijn invloed op de arbeidsmarkt. De gezondheids- en welzijnszorg zal er de komende jaren nog sterker mee geconfronteerd worden. Vooral bij de (hoofd)verpleegkundigen is er een nijpend tekort op de arbeidsmarkt. Maar omdat onze zorg ‘vermaatschappelijkt’ en er meer gezinszorg ingeschakeld wordt in de eerstelijnszorgverlening, is het ook moeilijker om vakbekwame zorgkundigen en verzorgenden te vinden.

‘Klassiekers’ blijven onveranderd
De andere ‘klassiekers’ in de knelpuntberoepen blijven eveneens bestaan: ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers, call center medewerkers… Deze beroepen prijken steevast jaar na jaar in het lijstje.

Mieke Vercruijsse

Bron: VDAB