Tijd voor ontslag: 4 overduidelijke signalen

Een slechte dag op het werk is geen reden om meteen je ontslag te geven. Alleen als je dag na dag met lood in de schoenen naar je werk vertrekt, is er meer aan de hand. Welke andere signalen vertellen je dat het tijd is voor iets anders?

Ken jezelf

Een mens is beroepsmatig een flexibel wezen. Dat is meteen ook de reden waarom we te laat merken dat het op het werk helemaal niet meer goed zit. Te vaak gaan we gewoon mee met de ellende tot het helemaal escaleert. Belangrijk is dat je jezelf kent en rekening houdt met de signalen die je lichaam geeft.

1. Je drukt ’s morgens meer dan 2 keer op snooze

Blijf je elke dag langer en langer in je bed liggen? Bezorgt het idee dat je naar je collega’s en je baas moet je iedere dag opnieuw kippenvel, dan is het tijd voor verandering. Het heeft geen zin je dag na dag naar je werk te slepen. Trek tijdig je conclusies.

2. Je verveelt je op het werk

Voel je dat je uitgekeken bent op je job, spreek er dan eerst over met je baas. Mogelijk zijn er andere uitdagingen binnen het bedrijf. Is dat niet het geval, kan je nog maar weinig bijleren of functioneer je op automatische piloot, dan moet je misschien toch overwegen om je ontslag in te dienen.

3. Je ergert je voortdurend

Raak je bij het minste gefrustreerd? Klikt het niet meer met je collega’s of je baas? Ook dat zijn doorgaans signalen dat het niet meer goed zit. Opgepast, het is geen oplossing om op alle verantwoordelijkheid steevast bij anderen te leggen. Kijk ook naar jezelf, vaak kunnen kleine dingen een wereld van verschil maken: ga samen eens een glas drinken of blijf eens wat hangen rond het koffieapparaat. Vaak zal je daarna weer heel anders naar je collega’s kijken.

Ben je een weldenkend mens, ben je een teamplayer, probeer je steevast ethisch correct te handelen naar je collega’s en baas toe maar voel je dat het echt niet meer lukt, kijk dan uit naar een alternatief.

4. Altijd is kortjakje ziek (midden in de week maar ’s zondags niet)

Is tijdens de werkweek alle energie zoek, maar kan je tijdens het weekend niet vroeg genoeg uit de veren zijn om de dag te plukken? Hoog tijd dan om de professionele rekening te maken en te kijken of die rekening nog klopt.

Weinig appreciatie, geen loon naar werken, geen balans…

Toegegeven, we concentreren ons hier vooral op de symptomen maar doorgaans zijn de oorzaken een stuk complexer. Mogelijk krijg je te weinig appreciatie op het werk, vind je dat je niet langer loon naar werken krijgt of voel je dat de balans privé-werk compleet zoek is.

Besluit je dat het tijd is om te veranderen, focus dan niet enkel op de symptomen maar kijk ook naar de oorzaken. Ken je die oorzaken dan kan je mogelijk een stuk makkelijker de symptomen ontzenuwen. Doe je dat niet, dan loop je het risico om bij je nieuwe job opnieuw in dezelfde buitenspelval te lopen. Ben je dus elke maandagmorgen al af aan het tellen naar het weekend, sta dan zeker eerst eens stil bij jezelf, bij je eigen drijfveren en motivatie.