Te veel en te vaak blozen: kan je het voorkomen?

Niet iedereen heeft er last van, maar als je om de haverklap rood aanloopt en begint te blozen, dan kan dit heel vervelend zijn. Biedt therapie of een operatie uitkomst?

Iedereen bloost wel eens

Je kent het gevoel wel: je wil nog niet dat iedereen weet dat je een nieuw liefje hebt, maar als in je vriendenkring toch hier of daar zijn of haar naam met jou in verband wordt gebracht, dan beginnen je wangen toch te kleuren. En dat is natuurlijk niet de enige situatie waarin je kan beginnen te blozen. Iedereen doet dat namelijk wel eens. Het gaat om een reactie van het autonome zenuwstelsel, op warmte of emotionele prikkels. Als je beweegt en je lichaamstemperatuur stijgt, zorgt het blozen ervoor dat je afkoelt. Bij angst of opwinding zorgt een snellere bloedcirculatie en hartslag ervoor dat je gaat blozen.

Een andere vorm van blozen komt door emotie. Maar wetenschappers zijn er nog altijd niet uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Volgens sommigen zou blozen voortkomen uit de wil om conflicten te vermijden. Blozen is volgens hen een verzoenend signaal dat aangeeft dat je niet op conflicten uit bent. Anderen trekken een vergelijking met de dierenwereld en wijzen erop dat blozen vooral een middel zou zijn om jezelf te doen opvallen.

Twee manieren om er iets aan te doen

Het lastige van blozen is dat de buitenwereld er een teken van onzekerheid in ziet en daarom willen mensen die gemakkelijk en te vaak blozen daar eigenlijk van af. Ze beschikken daarvoor over twee opties: een medische ingreep en therapie. In dit laatste geval gaat het om aandachtstrainingen die je helpen om de focus bij een gesprek en de inhoud daarvan te houden en je niet te laten afleiden door de gedachte dat je aan het blozen bent.

Een medische ingreep is ook mogelijk. Hierbij knipt de arts bij een kijkoperatie de zenuw in de borstkas gedeeltelijk door. Maar artsen zijn beducht voor mogelijke bijwerkingen zoals overmatig zweten en hangende oogleden en zijn dan ook meestal niet happig om de operatie uit te voeren. Eerder wijzen ze erop dat mensen zich niet mogen laten doen door de negatieve perceptie die over blozen heerst. Als je je ervan bewust bent dat blozen eigenlijk aangeeft dat je het belangrijk vindt wat anderen van je denken, dan hoef je over blozen geen negatieve gevoelens te hebben, zo heet het.

Geert Degrande