Te laat op het werk door de sneeuw

Koning Winter komt schoorvoetend ons landje terug binnen. Winter, de periode waarin de wegen er vaak gevaarlijk bij liggen. Wat als het sneeuwt en je te laat aanwezig bent op het werk, heb je dan eigenlijk recht op een normaal loon?

De algemene regel is dat de werknemer al het mogelijke moet doen om tijdig op het werk te geraken. Hierbij moet er een onderscheid gemaakt worden tussen twee situaties. Onverwachte omstandigheden en aangekondigde omstandigheden bepalen het recht op het loon bij tijdelijke afwezigheid.

Aangekondigde sneeuwval
Wanneer de sneeuwval reeds vooraf aangekondigd was in de media (radio, krant, televisie, ..) wordt de werknemer er van verondersteld de nodige maatregelen te nemen. Concreet moet de werknemer vroeger vertrekken dan normaal of bijvoorbeeld de trein nemen in plaats van de auto.

Werknemers die te laat komen terwijl de omstandigheden aangekondigd waren hebben geen recht op een normaal loon, aangezien zij dit eigenlijk konden voorkomen. In de praktijk wordt meestal overeengekomen om de verloren uren in te halen, ofwel ’s avonds ofwel op een andere dag.

Onverwachte weersellende
Indien de weersomstandigheden volledig onverwacht en niet te vermijden zijn, dan heeft de werknemer recht op een normaal loon indien hij te laat of niet aanwezig is op het werk. Niet onbelangrijk is wel dat de werknemer moet bewijzen dat hij alles gedaan heeft om toch op tijd aanwezig te zijn én dat hij de normale weg naar het werk heeft genomen.

Andere voorbeelden van overmacht
Sneeuw is natuurlijk niet de enige reden waardoor iemand te laat aanwezig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan onvoorziene file, wegenwerken, verkeersongeval, afgeschafte trein, …

Het gaat dus wel degelijk over onvoorziene omstandigheden die relevant zijn. Denk dus niet om loon te ontvangen indien je te laat bent omdat het warm water in uw douche niet werkte of omdat er een lange wachtrij was bij de lokale broodjeszaak.