Stressbestendig zijn is niet altijd een must

Gepost op 12/01/2018

Stressbestendig zijn, kan helpen in je job, maar het is geen must. Er zijn immers ook jobs waar die factor minder van belang is. Met de volgende jobs kan je naar keuze de ene of andere kant uit.

Meer stress

De Amerikaanse vacaturesite CareerCast maakte naar goede gewoonte de beste en slechtste beroepen bekend van 2017. Factoren als loon, toekomstperspectieven, maar vooral ook stressniveau waren cruciale elementen om de shortlist samen te stellen. Voor wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, de tien meest stressvolle beroepen voor 2017 zijn: (actief) militair personeel, brandweerman, politieagent, legeraanvoerder, piloot, coördinator van evenementen, (kranten)journalist, PR Manager, bedrijfsleider en taxichauffeur. De titel van absoluut slechtste job werd toebedeeld aan (kranten)journalist. Met stip op één van slechtste jobs dus. Een bedenkelijk eer, zoveel is duidelijk. (Actief) militair eindigde op vier en brandweerman op een achtste plaats.

 

Minder stress

Uiteraard is er ook de andere kant van het spectrum met de jobs die door CareerCast als uitstekende jobs werden bestempeld voor wat betreft de afwezigheid van een overdosis stress. Dat zijn: echoscopist, Compliance Officer, Information Security Analyst, kapper, audioloog, Professor aan de universiteit, Medical Records Technician (het betreft een Amerikaans onderzoek), juwelier, farmaceutisch technieker en Operations Research Analyst (persoon die de waardeketen van een bedrijf analyseert en verbetert). Ook logopedist, naaister, computerprogrammeur en vorkliftchauffeur behoren schijnbaar bij de twintig meest ontspannen beroepen. Ook typeert CareerCast het stressgehalte van veelgevraagde functies als boekhouder, kassier(ster), elektricien en service technieker als erg laag. Alhoewel, we durven bij elk van die laatste vier functies toch vraagtekens plaatsen qua laag stressgehalte. Stressarm betekent echter niet dat het een goed beroep is in zijn geheel. Aan jou de keuze.

Pascal Dewulf