Sneeuw? Zo raak je veilig op het werk!

Koning Winter is in het land. Leuk voor wie met de kinderen of neefjes wil gaan sleeën, maar minder als je met het openbaar vervoer, de fiets of de auto op een belangrijke vergadering moet geraken. Enkele voorzorgsmaatregelen om in acht te nemen.

Auto

Ga je met de auto naar het werk, zorg dan voor winterbanden. Je vermindert de kans op slippartijen en hebt veel meer grip op de weg. Ook handig is een flesje de-icer voor een slot dat zou vastvriezen en een goede ijskrabber. Maak je auto voor vertrek steeds volledig ijsvrij.

Bij sneeuwval gebruik je de tweede versnelling bij vertrek, zo heb je minder kans op slippartijen. Hou bij het rijden meer afstand, rem niet te bruusk en let op in de bochten: versnel of vertraag niet, maar schat je snelheid op voorhand in. Slip je toch, ga dan nooit remmen. Laat alle pedalen los en kijk en stuur in de richting waar je naartoe wil.

Openbaar vervoer

Je eerste hulp bij sneeuwdagen zijn de apps of websites van de verschillende vervoersmaatschappijen. Treinen, bussen en trams kunnen veel hinder ondervinden van het koude weer met vertragingen en afgelaste ritten tot gevolg. Hou de reizigersinformatie in het oog. Rijden er geen tot bijna geen treinen of bussen, overweeg dan om je baas te bellen voor een thuiswerkdag.

Bereid je ook voor op gladde bushaltes, perrons en trappen. Draag stevige waterdichte winterschoenen met een diep profiel in de zolen en kleed je warm aan voor het geval je vertraging oploopt en langer moet staan wachten in de vrieskou.

Fiets

Je houdt het sportief, ook bij extreme temperaturen? Niets zo mooi als een sneeuwlandschap om door te fietsen, maar enkele voorzorgen zijn wel aan te raden. Draag een helm en kleed je warm aan. Koop banden met een dieper profiel of laat wat lucht uit je banden, zo heb je meer grip.

Verder zal je rijstijl ook van belang zijn: rem niet te bruusk en gebruik beide remmen. Probeer in een rechte lijn te fietsen en neem je bochten breed en langzaam. Sneeuw is voor fietsers minder gevaarlijk dan ijs, dus let op voor ijsvorming nadat de dooi is ingezet.

Benenwagen

Woon je op wandelafstand van je werk, dan moet je extra opletten voor eventuele uitschuivers. Draag ook hier waterdichte schoenen met een diep profiel. Hou bij het oversteken rekening met auto’s die zouden kunnen schuiven.

Eveline Janssens