Schiet deze vijf O’s op doel tijdens een van onze JobVillages

De JobVillages by Streekpersoneel van het voorjaar 2018 komen er nu razendsnel aan. Op 20 maart in Antwerpen, op 27 maart in Brugge en op 28 maart in Leuven. Een jobbeurs kan best zenuwslopend zijn: tussen vele andere kandidaten moet jij proberen op te vallen. Hoe scoor je dan het best op zo’n dag? Schiet deze vijf O’s op doel: ontdekken, ontleden, opladen, observeren, oogsten.

1. Ontdekken

Je kan weliswaar onvoorbereid en zonder al te veel verwachtingen naar een jobbeurs trekken, maar je haalt er zoveel meer uit als je vooraf uitzoekt wat er te ontdekken valt. Welke bedrijven zijn aanwezig en naar welke profielen zijn ze op zoek? Bestudeer hun websites en sociale media. Er zullen vast wel enkele vragen in je opkomen, die je kan meenemen naar het gesprek. Vergeet zeker de kleinere, onbekende bedrijfjes niet. Ook zij kunnen jouw carrière in een stroomversnelling brengen.

2. Opladen

Een jobbeurs is niet de plek om relaxed en chill te zijn. Laad je batterijen maar goed op, want je zal nog heel wat enthousiaste gesprekken moeten voeren. Een uitgestrekte hand, een lach, oogcontact en een dynamische conversatie: het vergt veel energie als je dat tien keer na elkaar moet doen. De mogelijke beloning kan echter groot zijn: een job! Verhoog je kansen met deze regel van drie: zorg dat je een professionele houding aanneemt, netjes gekleed bent en een positieve ingesteldheid toont.

3. Ontleden

Ontleed jezelf alsof je voor een rekruteerder staat. Ga thuis voor de spiegel staan en probeer jezelf voor te stellen in één minuut. Welke twee zaken wil je dat ze zeker van je onthouden? Blijft je boodschap wel hangen? Het lijkt misschien makkelijk, maar die minuut is zo voorbij. Wees ook klaar om op de volgende twee vragen te antwoorden, want die krijg je sowieso op je bord: waarom zou het bedrijf voor jou moeten kiezen en waarom wil je voor dit bedrijf werken?

4. Observeren

Een jobbeurs draait niet alleen om de gesprekken die je met werkgevers voert. Je kan ook heel veel leren van de sfeer die er in de lucht hangt. Iedereen is daar immers met hetzelfde doel: een jobs. Als je ergens in de rij aan het aanschuiven bent, besteed dan je tijd nuttig en luister naar conversaties van andere jobzoekers. Je kan misschien oppikken hoe zij hun zoektocht naar een job aanpakken.

5. Oogsten

Na de JobVillage begint het echte werk pas. Overloop in gedachten nog eens al je ‘speeddates’ en bedenk welke werkgevers je het meest konden verleiden. Vis de visitekaartjes uit je tas en stuur een persoonlijke mail naar de recruiters die je zonet sprak. Bedank hen voor hun tijd, vermeld de punten die jullie besproken hebben en voeg je elektronische cv bij. De kans is groot dat de recruiters je nog kennen, waardoor jouw jobbeurs misschien een prettig staartje krijgt… Wacht hier wel niet te lang mee, want na een paar dagen gaan alle gesprekken op elkaar lijken.

JobVillage Antwerpen, 20 maart in Kinepolis Antwerpen; 27 maart in Kinepolis Brugge en 28 maart in Brabanthal Leuven, telkens van 14 tot 18u. Info: www.jobvillage.be

Gerlinde De Bruycker