Pink or blue: wat ons speelgoed zegt over de toekomstige carrière van je zoon en dochter

Gepost op 13/03/2019

Wordt je zoon later een stoere ingenieur en je dochter een lieve verpleegster? Als het van de speelgoedcatalogus afhangt wel. Rechts de roze meisjesafdeling vol poppen, huishoudapparaten en glitterpony’s, links de blauwe afdeling met actiefiguren, geweren en brandweerwagens.

Stereotiep speelgoed ligt onder vuur omdat het kinderen van jongs af aan in een bepaald studiegebied of beroepstak duwt. Zorgende beroepen voor meisjes en technische gebieden voor jongens, dat dicteren speelgoedkeukens en autogarages. De speelgoedcatalogus toont een meisje bij een schoolbord en beeldt een jongen af bij speelgoedgereedschap.

 

Genderneutraal

Het VOK, Femma, de Vrouwenraad en Rosa lanceren de campagne Vrij spel, kinderen kiezen wel om de gendersegregatie in speelgoedwinkels aan de kaak te stellen. Ze willen kinderen en ouders stimuleren om genderneutraal speelgoed te kiezen.

Zo hopen ze dat deze kinderen, eenmaal volwassen, niet kiezen voor de typisch zorgende studiekeuzes voor meisjes of de technische beroepssectoren voor jongens.

 

Vaardigheden

Kinderen ontwikkelen motorische, cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden tijdens het spel. Ze leren winnen of verliezen, onderhandelen en samenwerken. Kinderen slechts toegang geven tot de helft van het beschikbare speelgoed beperkt hen in hun ontwikkeling.

Een kinderbrein is erg kneedbaar en kan vroeg leren openstaan voor rollen die niet ‘typisch’ zijn voor bepaalde geslachten. Meisjes kunnen best treinbestuurder of politievrouw worden en jongens zijn uitstekende verplegers of kappers.

Tips voor genderneutraal speelgoed:

  • Denk bij elk stuk speelgoed na welke vaardigheden je kind leert en welke waarden er aan vasthangen
  • Doorblader met je kind de volledige catalogus, zowel de jongens- als meisjessectie
  • Kies speelgoed dat ruimte laat voor verbeelding, zoals bouwstenen
  • Ruim het speelgoed niet op in ‘bakken voor jongens’ en ‘ bakken voor meisjes’
  • Organiseer specifieke speeluurtjes: poppenspeeluur, prentenboekenuur, autootjesuur,…
  • Durf kiezen voor roldoorbrekend speelgoed. Een winkeltje voor je zoon, een piratenset voor je dochter
  • Leer je kinderen dat er geen meisjes- en jongensspeelgoed is

Eveline Janssens

Bron: VOK, Rosa Kenniscentrum, Vrouwenraad