Op reis voor je werk? Zo ga je om met jetlag

Gepost op 12/04/2019

Vlieg je half de wereld rond voor je werk? Dan doorkruis je heel wat tijdzones en krijg je je dosis jetlag. Streekpersoneel heeft de beste tips klaar om je jetlag tot een minimum te beperken en ook in het buitenland hoge toppen te scheren bij je klanten of team.

Vóór je vliegreis

·         Eet geen te zware maaltijden voor je vertrek om je spijsveretring en lichaam niet extra te belasten.

·         Slaap voldoende.

·         Probeer enkele dagen vooraf elke avond één à twee uur vroeger te gaan slapen indien je oostwaarts reist. Trek je westwaarts, dan ga je één of twee uren later naar bed.

 

Tijdens je vliegreis

·         Drink voldoende water en blijf weg van deshydraterende dranken zoals koffie, thee of alcohol. Hoog in de lucht is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.

·         Ook tijdens de vlucht en op de luchthaven kies je voor lichte maaltijden. Geen frietjes of een zware chili con carne in de vertrekhal dus.

·         Zorg voor beweging tijdens je vlucht. Al zittend kan je je voeten en benen in beweging zetten: duw je hielen op en neer, trek je knieën afwisselend op,… Of wandel even naar voren of naar achteren om de benen te strekken.

·         Zet je klok meteen op de tijd van je bestemming.

·         Neem je een nachtvlucht, probeer dan te slapen.

·         Voorzie een nekkussen, oordopjes en een oogmasker om wat comfortabeler te kunnen slapen.

·         Vlieg je overdag, blijf dan wakker.

 

Na je vliegreis

 

·         Schakel meteen over op het ritme van je bestemming. Eet als de locals eten en probeer te gaan slapen en op te staan op de gebruikele uren.

·         Gebruik geen slaapmiddelen om je te helpen slapen, deze richten alleen maar schade aan en brengen je ritme nog meer in de war.

·         Maak optimaal gebruik van natuurlijk dag- en zonlicht om je dag-nachtritme te reguleren. Als de nacht valt, gaat je lichaam melatonine aanmaken, het slaaphormoon. ’s Ochtends geeft het dag- en zonlicht het signaal dat de nieuwe dag aanbreekt.

Fijne reis gewenst!

Eveline Janssens

Bronnen: www.gezondheid.be, www.knack.be/nieuws/gezondheid/6-tips-om-een-jetlag-te-overwinnen/article-normal-514441.html