O jee, weer een origineel cv!

Gepost op 20/11/2013

Een beetje originaliteit in je sollicitatie mag. Móét zelfs voor sommige functies. Want hoe maak je anders het verschil met al die anderen die naar dezelfde functie hengelen? Het komt erop aan jezelf te promoten, zonder te overdrijven. Maar sommige mensen gaan wel héél ver in die zelfpromotie. Met websites, video’s en presentaties waarin ze haast schreeuwen om aangenomen te worden. Een stap te ver?

Verlos mij van Hannelore
Een week geleden dook ze overal op in de media: de opmerkelijke sollicitatie ‘Verlos mij van Hannelore’. Een jongeman prijst zijn vriendin aan via een zelfgemaakte website. Want hij beloofde om niet meer op de PlayStation te spelen, tot zij de job van haar leven vond. En omdat die droombaan maar uitblijft – en hij zijn PlayStation mist – helpt hij haar een handje met een originele sollicitatie. Althans, dat denkt hij toch …

Veel aandacht, geen werk
Moet je je vandaag zó opvallend aanbieden om nog aan de bak te geraken? Willen werkgevers en humanresourcesmanagers speciale software installeren om je video te openen? Of zich registreren op een website om jouw flashy presentatie te zien?
Ik dacht het niet. Want anders zouden die internetlievelingen met hun duizenden volgers en likes toch al lang werk hebben? Media-aandacht, dat wel. Maar werk? Het overkwam ook de Nederlander Niek Gooren: enorm populair dankzij zijn site, maar nog steeds werkloos.

Beter traditioneel – tips voor een geslaagde brief
Tenzij je solliciteert voor een baan waar originaliteit dé vereiste is, hou je het beter traditioneel. Met een cv volgens de regels van de kunst en een motivatiebrief die leest als een trein. Deze vijf tips helpen je alvast om te scoren:

 1. Wees enthousiast en positief, ook al is dit je dertigste sollicitatie.
 2. Vermeld informatie die interessant én relevant is voor de functie.
 3. Wees eerlijk (‘ik red mij in het Frans’ als je net een beginnerscursus volgde), en assertief (‘voor een organisatietalent als ik is uw job heel interessant’) maar niet té eerlijk (‘ik heb er nauwelijks ervaring mee’) of té opdringerig (‘niemand is beter dan ik’).
 4. Geef je brief een logische structuur met een antwoord op de vragen:
  • Waar zag je de vacature?
  • Waarom wil je deze job?
  • Wie ben je en waarom ben je geschikt?
  • Wat heb je te bieden?
 5. Check en dubbelcheck, want taalfouten zijn fataal.

Tot slot: in tijden waarin het internet en sociale media niet meer weg te denken zijn: scherm je Facebook-profiel af. Want potentiële werkgevers die je pagina uitpluizen, komen misschien meer te weten dan je zelf wilt …

Wat vind jij van sollicitaties die buiten de lijntjes kleuren? Een goed idee of een slechte entree?