Moeite met concentreren? Zet een gele vaas naast je pc

Gepost op 04/06/2018

Als je een kleur zou mogen zijn, welke zou je dan kiezen en waarom? Waarschijnlijk heb je nog nooit over deze vraag nagedacht, maar toch is het geen slecht idee om eens stil te staan bij je kleurenpaspoort. Want kleuren hebben wel degelijk een invloed op je leven en je werk.

“Bepaalde kleurencombinaties op kantoor kunnen je concentratiepeil verhogen. Met de juiste kleur op de juiste plaats zal je beter functioneren.” Dat zegt de Nederlandse psycholoog en kleurentherapeut Patty Boting.

 

Wat zijn de grote lijnen van de kleurenpsychologie?

“Rustgevende tinten op kantoor zijn bijvoorbeeld hemelsblauw, zachtgeel en lindegroen. Geel is een uitstekende kleur in een omgeving waar er focus en ontwikkeling nodig is. Het maakt je nieuwsgierig, geïnteresseerd en optimistisch. Geel is de kleur van input, zeg ik altijd. Wit is dat ook, maar op een iets minder gestructureerde manier. Hemelsblauw is heel belangrijk in een bedrijfssetting, want het is de kleur van communicatie en vertrouwen.”

 

En rood is de geschikte kleur om te brainstormen, las ik eens.

“Hm, dat betwijfel ik. Rood is namelijk een hele dominante kleur, die alle ego’s zal aanvuren. Mensen zullen zich overheersend gedragen en zo kom je nooit tot een overeenstemming. Rood om te brainstormen is dus niet zo effectief. Betere opties zijn geel voor de focus en turquoise voor de speelsheid en de durf. Ook olijfgroen is een goed idee, omdat het een intuïtieve kleur is waardoor je meer op gevoel gaat werken.”

 

Hoe kan je al deze kleuren in je bestaande werkomgeving verwerken?

“Als psycholoog ben ik er voorstander van om op kantoor met rustige kleuren te werken. Heel veel werknemers zijn nu al overwerkt en lopen zichzelf voorbij. Dus ik zou op de muren kiezen voor zeer neutrale tinten zoals wit of crème. Als accent zou ik dan opteren voor milde kleuren, zoals groen, geel en warmoranje. Denk bijvoorbeeld aan een geel vaasje op je bureau, oranje bureaustoelen, groene planten, of een abstract kleurenschilderij op de witte wand.”

 

En welke bureaubladachtergrond kies je het best op je computer?

“Een goeie keuze lijken me lichte houtskleuren: die komen stabiel en solide over. In Scandinavië gebruiken ze heel veel van dat natuurlijke hout en het is bekend dat ze daar veel relaxter op hun werk zijn.”

 

Hangen de kleurcodes ook niet af van het bedrijf waarvoor je werkt?

“Zeker. Een bank werkt bij voorkeur met rustige kleuren, een reclamebureau met stimulerende kleuren. In de zorgsector zie je veel beige en bruin, omdat deze kleuren staan voor stabiliteit en balans. Een gestandaardiseerde kleurencode is er dus niet, je kijkt beter naar de dynamiek van het bedrijf in kwestie.”

 

Ach, die kleuren. Is het niet vooral quatsch?

“Nee hoor. Er zijn talloze wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de invloed van kleur op de manier waarop we functioneren. In een domein als marketing zijn kleuren koning, want ze beïnvloeden het koopgedrag van de mens. Dat is zwart op wit aangetoond. (lacht) Of zal jij snel een zwartgekleurd brik melk uit het rek halen? Voor een donkerblauwe dagcrème kiezen? Nee, want zwarte melk oogt minder gezond en bij de crème zal je denken dat het een nachtcrème is. Kleuren zeggen veel meer dan je denkt.”

Gerlinde De Bruycker

Info: www.therapie-voorburg.nl/kleurentherapie