Mind Gym: train je brein met deze oefeningen en krijg meer focus en energie

Drie oefeningen om elke werkdag mentaal sterker door te komen. Want jij gaat wel elke week naar de fitness of een rondje joggen, maar je brein heeft ook nood aan training. We kijken naar je aandacht en focus, compassie in relaties met collega’s en geluk op het werk.

Aandacht

Bliep, ping, rinkel, tweet, … Aandacht is een probleem als we aan het werk zijn. Wist je dat het 25 minuten duurt om je weer volledig te focussen op een taak als je je telefoon even checkt.

Doe de test. Kies een voorwerp op je bureau en focus je een minuut lang enkel daarop. Let op wat je afleidt tijdens deze minuut. Een kletsende collega, een binnenkomende mail, het lawaai van de koffiemachine,…

Vanaf nu werk je met een afleidings-to-dolijst. Telkens er iets in je hoofd opkomt (een klant bellen, de zwemtas van je dochter niet vergeten, een lunchafspraak bevestigen,…), noteer je deze op je lijst.

Compassie

Je brengt uren en uren door met je baas en je collega’s. Spanningen en wrijvingen zijn dus normaal maar worden een probleem als deze omslaan in blijvende boosheid. Overloop de volgende keer dat je deze boosheid ervaart deze vijf stappen:

  1. Erken dat je boos bent: ‘Ik mag boos zijn’.
  2. Neem afstand en blijf weg van je impulsen (snauwen, iemand kwetsen,…). Kalmeer met enkele diepe ademhalingen.
  3. Bevraag jezelf: ‘Waar komt deze boosheid vandaan? Wat schuilt er achter?’. Jaloezie om een gemiste promotie, een deadline, een frustrerende vergadering…
  4. Ga verder en probeer te achterhalen wat je onvervulde behoefte is: een nieuwe uitdaging nodig hebben, een minder grote werklast, gehoord worden?
  5. Bedenk welk goed advies je aan een goede vriend zou geven die in dezelfde situatie zit. Pas het advies op jezelf toe.

Geluk

Geluk is volgens Harvard hoogleraar Tal Ben-Shahar een combinatie van betekenis, sterktes en genot. Als deze drie componenten in evenwicht zijn, ervaar je geluk in je leven en je job.

Betekenis is wat voor jou belangrijk is (je projecten stipt afleveren), genot zijn de leuke dingen des levens (een borrel met de collega’s) en sterktes is het ontplooien en inzetten van je talenten (boeiende presentaties geven).

Maak een uurrooster van je werkdag met drie kolommen ernaast: betekenis, sterktes en genot. Vul deze voor elke werkactiviteit in en achterhaal hoe je nog meer betekenis, sterktes en genot uit je werkdag haalt:

Activiteit

Betekenis

Sterktes

Genot

9u: vergadering

Effectief vergaderen is goed voor de klant

Met mijn ‘ijver’ meer het voortouw nemen

Een grappig verhaal delen met collega’s

10u

11u

12u

13u

14u

15u

16u

17u

Eveline Janssens

Uit: Mind Gym, Work-outs voor je brein, Wouter De Jong