#MeToo of niet: Cupido blijft raak schieten

Valentijn staat voor de deur en de feestdag van de liefde zal ook op de werkvloer gevierd worden. Bij minstens een kwart van de werkende Belgen schoot Cupido al eens raak op het werk. Vaak gewenst, soms ongewenst. Heel wat bedrijven hebben, in de nasleep van de #MeToo-hetze duidelijkere afspraken met hun werknemers rond (grensoverschrijdend) gedrag.

Liefde op de werkvloer komt vrij vaak voor. Een op de vier werd al eens verliefd op een collega. Een vijfde kuste al iemand van het werk of ging zelfs al een stapje verder. Bijna 15% van de ondervraagden had ook al eens een (geheime) relatie met een collega. De helft geeft aan dat een relatie met een collega starten voor hen uitgesloten is en vermijdt bewust te persoonlijk contact met collega’s.

Gedragscode

Volgens meer dan twee op de drie werknemers moet een relatie tussen twee collega’s zeker kunnen. Bij de werkgevers gaat hiermee zelfs driekwart akkoord. Maar om mogelijke strubbelingen te vermijden, werkte zowat de helft van de bedrijven in ons land gedragscodes uit rond al dan niet gepaste relaties op het werk om zo de grenzen met overschrijdend gedrag duidelijker te trekken. Vier op de tien bedrijven nemen ook maatregelen, zoals verliefde collega’s van elkaar te scheiden door een van de partners naar een ander team of afdeling te verplaatsen. Verder heeft driekwart van de werkgevers ook een vertrouwenspersoon aangesteld waar medewerkers terecht kunnen met vragen rond relaties en ongepast gedrag.

Flirten

Maar het gaat niet enkel over romances op de werkvloer. Het kan ook vaak spelerig zijn, flirtend dus.

Een kwart geeft toe al eens te flirten met een collega. Ruim vier op de tien werknemers vinden het ook niet erg als collega’s met hem of haar flirten. Maar voor evenveel bevraagden is dat not done.

De nasleep van #MeToo

In vergelijking met 2016 is het aantal bedrijven dat een beleid uitstippelt, gestegen. Maar deze maatregelen zouden niet voldoende gekend zijn bij de werknemers. Eén op de twee van de werknemers weet namelijk niet of zijn bedrijf relaties tussen collega’s al dan niet toelaat. De MeToo-hetze heeft dus gezorgd voor een stijging van het aantal gedragscodes, maar blijkt weinig impact te hebben op relaties op het werk. Het aantal werknemers dat flirtte, kuste, verliefd werd op of een relatie aanging met een collega bleef gelijk in vergelijking met 2016.

Bron: Tempo Team

Mieke Vercruijsse