Met deze vijf tips blijf je ook bij tegenslagen positief

We weten allemaal dat er soms momenten zijn dat alles tegen lijkt te zitten en dat dat zijn weerslag heeft op je humeur. Of het nu iets is in je persoonlijke leven, het politieke klimaat in je land of zelfs een wereldwijd probleem, het is bijna onmogelijk om altijd positief te blijven. De Amerikaanse schrijfster van zelfhulpboeken Anne Jones is gespecialiseerd in het geven van tips om er voor te zorgen dat je toch blijft vinden dat het glas halfvol is. Sommige zijn de evidentie zelf, maar het kan volgens de specialiste geen kwaad om ze regelmatig opnieuw tot je te laten doordringen.

Trek je terug in je mentale bubbel

Je brein zou wel eens veel meer kracht kunnen hebben dan je denkt. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van “in de zone” komen als je dicht tegen een deadline aanzit, dus een mentale bubbel creëren als je veel negativiteit voelt kan daar een variatie op zijn. In plaats van die negativiteit toelaten kan je beter een onzichtbare barrière om jezelf heen inbeelden. “We hebben als individuen een hele sterke wil”, zegt Jones. “Als we die bewust ergens op richten dan zijn we tot veel in staat. Om het simpel te zeggen moet je gewoon je energie afsluiten van de rest van de wereld, zodat je in een bubbel terechtkomt.”

Vermijd conflicten en geroddel

Conflicten zijn onvermijdelijk en ze systematisch uit de weg gaan is niet de aangewezen weg, maar een stap terug doen als je voelt dat je bloed begint te koken is dat wel. In nutteloze conflicten gaat te veel energie verloren die je beter zou kunnen gebruiken. Ook geroddel en negatieve gesprekken kunnen volgens Jones een aanslag zijn op positieve gevoelens.

Probeer in te zien dat ook de grootste ellende een grappige kant heeft

“Ergens om lachen kan ook een geweldig effect hebben”, zegt Jones. “Zwarte humor is niet voor niets uitgevonden. Denk maar eens aan de film La vita e bella. Als je een tirade hebt afgestoken tegen degene die jou aan het ondermijnen is op je werk, of als je partner vervelend doet, bekijk het dan eens vanuit een ander perspectief. Hoe vaak zeggen we niet dat we erom zouden lachen als het niet zo triest was. Maar als we er effectief zouden om leren lachen zou het vanzelf minder triest worden.”

Leg negativiteit in de as

Het kan overdreven lijken, maar volgens Jones helpt het wel: gewoon alle dingen waaraan je je ergert op een lijstje zetten en dat lijstje dan verbranden. “Als je er een beetje in gelooft, zal je merken dat de negativiteit op die manier veel minder kans krijgt.”

Vergeet niet te “defrienden”

Jones zegt ook nog dat je mensen die negatieve berichten plaatsen op sociale media en nooit iets leuks te vertellen hebben beter kan ontvrienden. “Wees meedogenloos en denk aan jezelf”, licht ze toe. “Helpen deze mensen me? Laten ze me beter voelen of niet? Als ze je niet beter laten voelen, zorg dan dat je ze kwijtraakt.”

Geert Degrande