Meer Belgen creëren eigen job

Het aantal freelancers zit in de lift. In die mate zelfs dat er significante verschuivingen optreden op de arbeidsmarkt. Dat leidt Unizo af uit de Startersatlas die ze samen met Graydon opstelde.

Hoeveel freelancers ons land vandaag precies telt, is moeilijk te zeggen. Freelancer is immers geen officieel statuut en dus worden er ook geen cijfers bijgehouden. Wel kan je een schatting maken op basis van de sector en de rechtsvorm waarin ondernemers starten. Freelancers vind je bijvoorbeeld vooral terug in de dienstensector en starten doorgaans als een eenmanszaak.

In de dienstensector is het aantal starters tussen 2005 en 2013 gestegen met 25,6 procent. Jaarlijks starten nu bijna 6.000 ondernemers méér in de dienstensector dan in 2005. Ook het aantal eenmanszaken is aanzienlijk toegenomen: van 31.910 in 2005 naar 39.073 in 2013.

Ook administratieve hulpen

Freelancen is trouwens niet meer het exclusieve terrein van creatieve beroepen zoals fotografen of journalisten. Ook vertalers, programmeurs, consultants en administratieve hulpen kiezen steeds vaker voor een leven als freelancer.

Belangrijkste motieven: de flexibele uren, de keuzevrijheid inzake projecten en de autonomie bij het uitwerken en beheren van een project. Slechts 1 op de 3 freelancers doet het om financiële redenen. Dat leert een rondvraag van Unizo bij 894 zelfstandigen en ondernemingen, waarvan 512 freelancers.

Vrouwen 50 euro per uur, mannen 70 euro

De meeste freelancers werken voor weinig klanten: 45,7 procent heeft twee tot vijf verschillende klanten, 8,4 procent heeft zelfs maar één klant per jaar. Qua tarieven rekenen mannen meer door dan vrouwen: 46 procent van de vrouwelijke freelancers heeft een uurtarief van minder dan 50 euro, bij mannen rekent slechts 25,3 procent minder dan dat tarief aan. Kijken we naar de tarieven van minder dan 70 euro, dan evolueert de verhouding naar 71,5 procent vrouwen ten opzichte van 46,4 procent mannen die onder dat bedrag blijven.

Hermien Vanoost

Bekijk alle resultaten uit de studie:

De Vlaamse freelancer in cijfers from UNIZO