Land- en tuinbouw de gevaarlijkste sector

Werken in de land- en tuinbouw is niet zonder risico’s. 16 dodelijke arbeidsongevallen in 2013 maakt van de Vlaamse land- en tuinbouwsector veruit de gevaarlijkste sector om in te werken.

Gevaarlijker dan de bouwsector
Dat er een grote kans is op een arbeidsongeval bij werken in de bouw, dat vinden de meeste mensen niet meer dan logisch. Een gevaarlijke stiel, zeker voor bijvoorbeeld dakwerkers. Dat boeren en tuinders ook een groot risico lopen, is minder bekend.

Het aantal dodelijke slachtoffers in de bouw en de land- en tuinbouw zijn identiek. In 2012 vielen in beide sector 12 slachtoffers. Het grote verschil is dat in de bouw meer dan 270.000 mensen tewerkgesteld zijn tegenover 50.000 in de land- en tuinbouw.

De reden dat het grote risico binnen de land- en tuinbouwsector niet echt over de lippen gaat, heeft voornamelijk te maken met het feit dat dodelijke ongevallen bij zelfstandigen de officiële statistieken niet halen. Ongeveer driekwart van de slachtoffers blijkt de bedrijfsleider zelf te zijn. Een gegeven waarmee voorheen niet echt rekening werd gehouden.

Bewustmaken is voorkomen
Als we kijken naar de cijfers in de buurlanden, zien we dat de Vlaamse land en tuinbouw zeer slecht scoren. U maakt in België 1 kans op 8 om het komende jaar een ongeval met lichamelijke letsel te hebben.

Er zijn vanuit de overheid dan ook al concrete plannen in de maak om boeren en tuinders aan te porren ook rekening te houden met arbeidsveiligheid.