Knelpuntberoepen 2016: het overzicht

De VDAB publiceert elk jaar een lijst met knelpuntberoepen. Voor 2016 is er vooral een tekort aan technisch geschoolde profielen. Een overzicht.

Techniek

Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding terwijl meer geschoolde techniekers de pensioenleeftijd bereiken. Dat zorgt voor een enorm tekort. Opvallend is dat zowel technisch geschoolde arbeiders als leidinggevenden zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt.

In de bouwsector vertaalt zich dat naar een tekort aan installateurs van sanitaire installaties en kraanbestuurders. Ook is er een grote vraag naar tekenaars.

In de sector van productieprocessen is er vraag naar technici op het gebied van productiemethode, onderzoek, ontwikkeling en automatisatie. Ook onderhoudmecaniciens en onderhoudstechniekers mogen zich massaal melden bij bedrijven.

De metaalsector is vooral op zoek naar pijpfitters, instellers of bedieners van CNC en/of conventionele werktuigmachines.

In de sector van de elektrotechniek kunnen elektrotechnische installateurs en bordenbouwers meteen aan de slag.

Rollend materieel en logistiek

Voor zij die graag achter het stuur zitten, zijn er jobaanbiedingen te over. Vrachtwagenchauffeurs die met een aanhangwagen overweg kunnen en buschauffeurs zijn veel gevraagde profielen. Ook trein- en metrobestuurders staan in de lijst met knelpuntberoepen.

In dezelfde sector mogen zij die ervaring hebben als logistiek verantwoordelijke meteen een cv doorsturen.

Zorgsector

Wie jobzekerheid wil, kiest voor de zorgsector. (Hoofd)verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen, apothekers, kinesitherapeuten en ook begeleiders in de kinderopvang kunnen meteen beginnen.

Horeca

Zij die alle afleveringen van ‘Komen eten’ gevolgd hebben en zelf ambitie hebben in de keuken, kunnen zich omscholen tot kok of chef-kok. Horecazaken zijn dringend op zoek naar mannen en vrouwen om in de potten te komen roeren.

Eveline Janssens

Info: www.vdab.be

Lees meer in ons dossier.