Kappers verdienen meer loon

Gepost op 13/12/2013

Een wijziging in de wetgeving verplicht kappers om het personeel een loonopslag te geven. Om dit te compenseren zullen kapsalons dit ongetwijfeld doorrekenen. Ook u zal dus een deeltje meebetalen in de opslag van het personeel.

Loon van een kapper
De meeste sectoren in België worden onderverdeeld in de zogeheten paritaire comités. Die bepalen onder andere het loon nadat overleg is gebeurd tussen werknemers en werkgevers.

Een startende kapper of kapster zonder diploma of ervaring verdiend op vandaag ongeveer 9 euro per uur. Dit loopt op tot 10 euro indien deze zelfstandig het werk kan uitvoeren en tot iets meer dan 11 euro als er leidinggevende taken aan verbonden zijn.

Erg hoog zijn deze lonen natuurlijk niet, ondanks het een fysiek zwaar beroep kan zijn en er zowel in het weekend als ’s avonds gewerkt wordt.

Drie euro per uur opslag
Het paritair comité 314, deze van onder andere de kappers, heeft beslist dat alle kappers en kapsters binnen deze sector recht hebben op een fikse opslag. Meer nog, deze opslag moet verplicht gegeven worden binnen de 3 jaar.

Kapsalons met personeelsleden moeten deze een opslag van ongeveer 3 euro per uur geven. De enigste verzachtende maatregel is dat dit zal gebeuren in 4 stappen, telkens met 0,75 euro en dus gespreid over 3 jaar.

Wat betaal jij bij de kapper?
Gemiddeld betalen mannen 16 euro voor een kappersbeurt. Bij vrouwen ligt dit beduidend hoger, zij betalen gemiddeld tussen de 30 en 40 euro. Een uitgebreidere en duurdere kappersbeurt ligt bij de vrouwen al snel tussen de 50 en 80 euro.

In welke mate deze tarieven zullen stijgen door de loonopslagen is natuurlijk niet bekend. Maar er mag ongetwijfeld gesteld worden dat dit in beperkte mate wel degelijk zal gebeuren.