Kantoorromance beleeft een dip na #MeToo

Gepost op 12/02/2018

Misschien brengt Valentijn er de schwung weer in, maar de laatste maanden had Cupido bitter weinig werk op kantoor. Door de hele heisa rond #MeToo is de zin in stomende kantooraffaires duidelijk bekoeld.

De laatste tien jaar waren er nooit zo weinig kantoorromances als nu, zo blijkt uit een enquête van de jobwebsite CareerBuilder. Slechts 36% van de werknemers geeft aan dat ze een collega daten of dat hebben gedaan. Vorig jaar ging het nog om 41%, ongeveer hetzelfde cijfer als een decennium geleden (40%). De enquête werd afgenomen bij 800 werknemers tussen 28 november en 20 december, in volle #MeToo-periode.

Het bewustzijn rond #MeToo – de digitale alarmbel rond seksuele intimidatie - is dus ook tot de werkplek doorgedrongen. Mensen zijn voorzichtiger geworden in hun doen en laten. De #MeToo-beweging heeft het probleem van seksuele intimidatie op de werkvloer op de agenda gezet, of die werkvloer er nu uitziet als een filmset of een kantoortuin. De vele duizenden verhalen over machtsmisbruik van bazen hebben het romantische sentiment rond kantoorrelaties weggevaagd. Een mens zou er voor minder voorzichtig van worden.

Donker kantje

“Hoe mooi kantoorromantiek ook kan zijn, er hangt toch ook vaak een donker kantje aan”, zegt Rosemary Haefner, HR-chef bij CareerBuilder. “Veel meer nog dan mensen beseffen.” In veel kantoorrelaties is er een krachtdynamiek in het spel, ontdekte CareerBuilder. Precies 30% van de respondenten gaf aan dat ze waren uitgegaan met iemand op een hoger niveau in de organisatie. Vaker zaten de mannen in de hogere functie: 35% van de vrouwelijke collega's meldde dat ze een relatie met een hogergeplaatste hadden, tegenover 25% van de mannen.

Wanneer de romance strandt, moeten vrouwen ook vaker het professionele onderspit delven. Zo’n 9% van de vrouwen gaf haar baan op omwille van romantische problemen op het werk, tegenover slechts 3% van de mannen.

Drie raadgevingen

Moeten mannen nu twee keer nadenken voor ze een doos met chocolaatjes in de bureaulade van hun knappe collega leggen? Haefner heeft alvast drie raadgevingen klaar voor mensen die een kantoorromance overwegen:

1. Ga eerst na wat mag en niet mag. Wat is het beleid van het bedrijf over relaties? Mogelijk vind je er iets van terug in het arbeidsreglement. Neem bij twijfel contact op met iemand van HR.

2. Hou je privéleven ver weg van kantoor én van sociale media. Kies je ervoor om je relatie geheim te houden op het werk, dan trek je die lijn best door op Facebook of Instagram. Anders weet de hele vloer het de dag nadien, van receptioniste tot ceo.

3. Laat die ene relatie geen impact hebben op je andere relaties. Zorg ervoor dat je liefdesstatus losstaat van wat je collega’s kunnen denken over promoties en posities.

Gerlinde De Bruycker

Bron: www.careerbuilder.com