Juist aan je bureau zitten in vier stappen

Gepost op 03/01/2018

Zitten is het nieuwe roken, dat weten we allemaal. Als je elke dag voor langere tijd neerzit, kan je het dus maar beter op een gezonde manier doen. In vier stappen bereik je al de juiste zithouding.

Stap 1: Bespaar niet op je bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel vormt de basis van een juiste zithouding. Zo’n stoel heeft een dynamisch ontwerp, zodat je makkelijk kan afwisselen van houding. Tijdens het telefoneren leun je bijvoorbeeld achterwaarts via de flexibele rugleuning. Ook het zitvlak kan je naar voor of achter schuiven. Belangrijk: een ergonomische stoel heeft armleuningen die je op dezelfde hoogte als het bureau plaatst. Laat je armen en ellebogen op deze armleggers rusten, zodat je muisarm en -pols niet overbelast raken.

Stap 2: Positioneer je op de juiste manier

Ga goed tegen de rugleuning van je stoel zitten. Er moet dan nog een vuist ruimte overblijven tussen de rand van de stoel en je kniekuil, zodat er geen bloedvaten afgekneld worden. Je boven- en onderbenen moeten een rechte hoek van 90 graden vormen, met je voeten plat op de grond. Lukt dat laatste niet, dan plaats je je voeten op een voetsteun.

Stap 3: Stem je beeldscherm af op je zithouding

Wanneer je recht voor je uitkijkt, zou je naar de bovenrand van je beeldscherm moeten kijken. Deze positie is het meest heilzaam voor je nekspieren. Als je je arm uitstrekt, moet je met de tip van je vingers het scherm kunnen raken. Zorg wel dat je de letters op het scherm makkelijk kan lezen, anders pas je de tekengrootte aan via je computerinstellingen of via Ctrl+. Het toetsenbord plaats je het best zo’n 10 tot 15 centimeter van de tafelrand af. Hou je muis net naast het toetsenbord, dicht bij je lichaam.

Stap 4: Beweeg en stretch regelmatig

Urenlang onafgebroken achter je bureau zitten is ontzettend slecht voor je gezondheid. Wetenschappers hebben uitgevlooid dat je best elk halfuur even rechtstaat en enkele minuten rondwandelt. Rek je regelmatig uit en doe tussendoor een paar stretchoefeningen. Een voorbeeld: hef je schouders zo hoog mogelijk naar je oren, houd die houding twee seconden vast en ontspan weer. Nog een voorbeeld: haak je vingers in elkaar en strek je armen in de lucht, met de handpalmen richting plafond.

Gerlinde De Bruycker