Jobhopper? 5 argumenten die in je voordeel pleiten

Wie van het ene naar het andere baantje hopt, ligt zelden in de bovenste schuif van rekruteerders. Toch zijn die vele jobwissels niet per se negatief. Welke argumenten kan je gebruiken op je sollicitatiegesprek?

Nee, Belgen zijn geen jobhoppers, zeker niet in onzekere tijden. Anciënniteit van 15 jaar of meer is hier nog altijd eerder regel dan uitzondering. Toch is de trend stilaan aan het keren en zien we jongere werknemers makkelijker van job naar job fladderen.

Jobhopper = 5 jobs in 10 jaar

Problematisch moeten die vele jobwissels zeker niet zijn. Het belangrijkste is dat je een goeie uitleg klaar hebt tijdens je sollicitatiegesprek. Heb je in tien jaar tijd vijf of meer jobs gehad, dan mag je geheid een spervuur aan vragen verwachten. Dat is voor hr-managers immers de grens om ernstige vraagtekens te zetten bij je kandidatuur, zo stelt onderzoek van Robert Half.

Hoe verdedig je jezelf?

Merkt de rekruteerder tijdens een sollicitatiegesprek op dat je wel erg vaak van job verandert en dus wellicht niet loyaal en stabiel bent, dan kan je volgende argumenten aanhalen:

  1. Je hebt brede interesses.
  2. Je bent flexibel en kan je snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden.
  3. Je hebt ervaring in veel verschillende sectoren, waardoor je meer goede ideeën kan aanbrengen en beter verbanden kan leggen.
  4. Je kan snel info verzamelen omdat je met verschillende mensen en specialisten contact hebt.
  5. Je solliciteert veel gerichter want je weet als geen ander wat je wel/niet wilt.

Als je al die argumenten stevig onderbouwt, zullen veel rekruteerders het zeker niet meer als een nadeel zien dat je vaak van job bent veranderd.

Geert Degrande