Is Het Nieuwe Werken beter voor je gezondheid?

Van Het Nieuwe Werken hebben we allemaal de mond vol. Het zou tot een betere balans leiden tussen werk en privé, met minder gestresseerde en dus gezondere werknemers tot gevolg. Of is het zo eenvoudig niet?

Kan je dankzij Het Nieuwe Werken 100 jaar worden? Dat is de vraag van 1 miljoen. Op het eerste gezicht lijkt deze vorm van werken inderdaad een pak gezonder te zijn. Thuiswerkers slapen beter en langer. Ze hoeven niet voor dag en dauw uit bed om de files te trotseren. Ze kunnen overdag een to-do afvinken waar ze vroeger een dag verlof voor moesten nemen, zoals naar de gemeente of de bank gaan. Ook de stijgende autonomie op het werk verhoogt het geluksgevoel aanzienlijk. Wetenschappers aan de Universiteit van Minnesota bestudeerden honderden kantoormedewerkers voor en na het invoeren van flexibel werken. Deze mensen kregen de mogelijkheid om zelf hun uren en werkplek te kiezen, zonder dit te overleggen met hun bazen. De impact op hun mentale welzijn was spectaculair. De ‘Nieuwe Werkers’ hadden het gevoel meer controle over hun agenda te hebben, ook al werkten ze minstens evenveel als voordien. Het stukje verworven onafhankelijkheid gaf hen meer energie en minder emotionele stress. Ook in de letterlijke betekenis bleek Het Nieuwe Werken heilzaam voor de gezondheid. Als ze wat ziekjes waren, voelden deze werknemers zich niet langer verplicht om toch naar het werk te gaan, maar belden ze sneller een dokter op. “Flexibiliteit moedigt medewerkers aan om beter voor zichzelf te zorgen”, aldus onderzoeker Phyllis Moen.

Stressniveau

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Zo kan je in het systeem van Het Nieuwe Werken minder makkelijk de werkknop uitschakelen. Waar het vroeger heel duidelijk was om hoe laat je toekwam en weer vertrok op je werk, lopen de grenzen met je privéleven nu veel meer door elkaar. Je stopt om 16u om de kinderen van school te halen, maar om 21u kruip je wel weer achter je computer. Daardoor kan je nooit echt 100% ontspannen. Het Nieuwe Werken vermindert de acute stresspieken wel, maar je onderhuidse stressniveau stijgt. En dit kan even schadelijk zijn. Bovendien ligt de lat onbewust ook hoger. Niet de tijd die je op kantoor doorbrengt telt nog, wel de resultaten die je neerzet. Het volstaat dus niet meer om gewoon je uren te kloppen op kantoor. “Vroeger hadden wij een prikklok, maar sinds de invoering van het thuiswerken is die afgeschaft”, vertelt een Vlaamse ambtenaar ons. “Het systeem van de prikklok voelde wel wat ouderwets en rigide, maar eerlijk? Soms heb ik heimwee naar de tijd dat onze werkuren zo heerlijk duidelijk afgebakend waren.”

Nachtrust

Toch wegen deze nadelen niet op tegen de twee grote gezondheidsvoordelen van het Nieuwe Werken: een grotere mentale autonomie en een verbeterde nachtrust. Zeker dat laatste is essentieel om op elk vlak in je (werk)leven goed te kunnen functioneren. Een goed uitgeslapen werknemer wapent zijn lichaam tegen allerlei fysieke kwalen en kan overdag veel geconcentreerder werken. Win en win!

Gerlinde De Bruycker