Is een viervoeter op de werkplek wel een goed idee?

Je ziet ze steeds vaker op kantoor: honden of beter gezegd kantoorhonden. Je eigen hond (of die van een collega) gezellig aan je voeten op je werkplek, dat is alvast erg leuk. Of, wat vind jij daarvan?

Minder stress

Een hond op het kantoor is een idee dat de laatste jaren furore maakt. Eigenlijk is het nog niet zo’n gek idee. Het is algemeen geweten dat huisdieren stress wegnemen. Er is zelfs onderzoek dat die stelling bevestigt. Uit onderzoek van de Virginia Commonwealth University blijkt dat een kantoorhond stress op de werkvloer kan verminderen. Een onderzoek in de International Journal of Environmental Research and Public Health toont eveneens aan dat een hond op de werkvloer een bron van sociale steun kan zijn en ook stress vermindert. Bovendien zou een viervoeter op de werkplek een positief effect hebben op de interactie tussen jou en je collega’s.

Niet iedereen hetzelfde

Over naar de praktijk dan. Er zijn bepaalde bedrijven waar iedereen in principe zijn hond mee naar de werkplek mag brengen. Bij voedingsbedrijf Nestlé bijvoorbeeld. Voorwaarde is dat de hond in kwestie correct bevelen kan gehoorzamen. Hun basisplek is er in een mandje bij hun baas. Willen ze op verkenning gaan, dan is dat toegelaten en ze mogen er tijdens meetings eveneens hun baasje vergezellen. Maar, niet iedereen houdt van honden. Er zijn dus best wel wat collega’s die je viervoeter mogelijk een stuk minder appreciëren. De redenen daarvoor zijn divers: ze zijn allergisch of hebben misschien al heel hun leven een ingebakken angst voor honden. Bottom line: het is niet omdat jij je hond dolgraag ziet dat ook andere mensen dat doen.

Duidelijke afspraken

Je ziet het dus: een kantoorhond is niet zo vanzelfsprekend. Op het eerste zicht klinkt het allemaal best leuk en schattig, maar in de praktijk kan je maar beter duidelijke afspraken maken met je baas en je collega’s om niet voor onnodige ergernis te zorgen. Toch blijkt uit onderzoek bij voedingsgigant Nestlé dat bijna zeventig procent van de medewerkers van het bedrijf positief staat tegenover kantoorhonden. De kunst is dan om ook de overige dertig procent van de medewerkers tevreden en blij te houden. Wat niet is, kan trouwens nog komen want wat blijkt: eens een hond op kantoor kwispelend zijn opwachting maakt, gaan ook de non believers vaak overstag.

Pascal Dewulf