Ingedommeld op het werk? Zo krijg je jezelf weer scherp

Toegegeven, in de zomermaanden werkt iedereen een versnelling lager. Maar indommelen en geen poot meer uitsteken, daar heeft niemand baat bij. Zeker jijzelf niet, want je zal je alleen maar meer gaan vervelen en lustelozer voelen. Met deze tips krijg je jezelf weer scherp op het werk.

– Stel eerst eens de eerlijke vraag waarom je in slaap aan het vallen bent. Spelen de hoge temperaturen je parten of is er meer aan de hand? Kan je jobinhoud je nog wel bekoren? Werk je vooral op automatische piloot? Is het geen tijd om naar een andere functie uit te kijken? De zomer is het perfecte moment om te reflecteren over je baan, omdat je niet de hele dag hoeft te rushen van A naar B en er vanzelf ruimte ontstaat om na te denken.

– Maak een lijstje met de dingen die je leuk vindt aan je werk, en probeer ze vaker in je werkdag te integreren. Hou je van het contact met klanten? Vraag je baas dan of je een commerciëlere functie kan krijgen. Vind je het leuk om jouw talent voor structuur en orde over te brengen op andere mensen? Vraag of jij voortaan de vergaderingen in goede banen mag leiden.

– Bedenk ook eens wat je in het dagelijkse leven graag doet. Met een omweg kan je dat misschien ook wel in je job smokkelen. Een voorbeeld: ben je boekhouder van beroep en hou je van mode in je vrije tijd, dan kan je proberen om modebedrijven als klant binnen te rijven.

– Doe mentale oefeningen om je werklust terug te vinden. Visualiseer het moment waarop je dat ene lastige project zal afgerond hebben, of voel al op voorhand de voldoening wanneer je een moeilijk telefoontje tot een goed einde hebt gebracht. Mentale visualisatie kan de werksprankel terugbrengen!

– Een gebrek aan feedback is een groot probleem op heel wat werkvloeren. Maak voorgoed komaf met die slechte gewoonte van je werkgever, en vraag hem of haar of je een mentor kan krijgen. Iemand met meer ervaring en maturiteit, die je weer de bomen in het bos leert zien. Zelf kan je ook een zomerstagiair onder je hoede nemen. Door hem of haar gemotiveerd uit te leggen hoe jouw job eruit ziet, win je zelf ook weer aan motivatie.

– Blijf je je moe en futloos voelen? Misschien is er dan wel iets anders loos, en sukkel je met een fysiek probleem zoals een ijzertekort. Maak een afspraak bij de huisarts en laat je bloed eens checken.

Gerlinde De Bruycker