Hoe vaker je seks hebt, hoe meer je verdient (of is het omgekeerd)?

Valentijn is nog maar net achter de rug en dan komen de gekste studies naar voren. Zo ook over het verband tussen loon en seks. Volgens het Amerikaanse televisienetwerk CBS hebben drie universitaire economisten zich de jongste jaren al gebogen over de vraag of er een verband kan worden gelegd tussen wat we verdienen en onze seksuele activiteit.

1. Er is een verband tussen bedprestaties en loon

Terwijl een studie uit 2004 daar nog geen correlatie in vond, is dat met studies uit 2009 en 2013 wel het geval. Uit die laatste studie, uitgevoerd bij 7.500 koppels, blijkt dat er effectief een verband zou bestaan tussen de bedprestaties van personeelsleden van bedrijven en hun loon. Over het verband tussen de seksuele appetijt van zelfstandige ondernemers en hun omzet zegt de studie dus niets. Volgens die studie zou wie twee tot drie keer per week vrijt zowat 4,5% meer verdienen dan zij die het minder vaak doen. En wie nooit seks heeft, zou gemiddeld 3,2% minder verdienen dan zij die minstens één keer per maand vrijen.

2. De kip en het ei

Nick Drydakis, de economist die de studie uitvoerde, vond overigens geen wezenlijke verschillen tussen homoseksuelen en hetero’s. Maar hij kon evenmin de vinger leggen op een andere prangende vraag: verdienen de proefpersonen uit zijn studie meer omdat ze vaker seks hebben of hebben ze vaker plezier tussen de lakens omdat ze meer op hun rekening gestort krijgen. Met andere woorden: hoe zit het met de befaamde vraag van de kip en het ei?

3. Leidt hoger loon tot meer seks of is het omgekeerd?

Leidt hoger loon tot meer seks? Dat blijft onduidelijk, al laat Drydakis uitschijnen dat het misschien wel het loon is dat aan de basis ligt van meer seks. “Wie meer geld heeft, kan vaker cadeautjes zoals lingeriesetjes kopen en dat leidt wellicht vaker tot seks.”

Seksuologen die over het onderwerp werden ondervraagd door de zakenradio BFM Business zien het dan weer eerder vanuit de andere richting komen. “Wie vaker seks heeft, is psychologisch en fysiek beter in vorm en dat vertaalt zich in minder stress en betere prestaties die ook beter betaald worden”, zo heet het daar.

Geert Degrande