Hoe herken je een burn-out?

Als je erin slaagt de eerste voortekenen van een burn-out te herkennen, dan kun je heel wat ellende voorkomen, bij jezelf én bij je collega’s of werknemers. We zetten de meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje.

1. Is lichamelijk en psychisch uitgeput
Wie jarenlang extra werk op zijn schouders neemt en voortdurend bereikbaar moet zijn, pleegt wellicht roofbouw op zijn lichaam. Als het stressniveau constant te hoog ligt, raak je ook psychisch uitgeput.

2. Enthousiasme voor het werk neemt een duik
Mensen die met een burn-out te maken krijgen, zijn vaak de meest gedreven werknemers. Ze hebben zich jarenlang met hart en ziel op hun job gestort, en nu is het plots op. Als een perfectionist plots een je m’en foutist wordt, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

3. Klaagt over gebrek aan waardering
Als je de lat altijd hoog legt voor jezelf, maar daar in jouw ogen niets voor terugkrijgt – een promotie of zelfs een schouderklopje -, dan komt de job uiteindelijk niet meer als zinvol over.

4. Heeft het gevoel dat hij faalt
Mensen met een beginnende burn-out vinden vaak dat ze gewoon even op hun tanden moeten bijten, en dat krijgen ze ook van vrienden en collega’s te horen. Maar als presteren zoals voorheen simpelweg niet meer lukt, krijgen ze het idee dat ze falen.

5. Sleept zich naar de werkplek
Komt een collega plots elke dag te laat op het werk? Dan is er misschien wel meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou denken.

6. Kan zich moeilijk concentreren
Als jijzelf of een collega zonder duidelijk aanleiding moeite krijgt om zich te concentreren, kan dat wijzen op een beginnende burn-out.

7. Geheugen werkt niet zoals gewoonlijk
Als je brein voortdurend te zeer geprikkeld wordt en je weigert gas terug te nemen, kan je geheugen daar uiteindelijk onder gaan lijden.

www.fitinjehoofd.be